Wethouder: besluit over Klimroos en Al Arqam had eerder genomen moeten worden

© Sem van der Wal
UTRECHT - De gemeente had eerder moeten besluiten om de Islamitische basisschool Al Arqam in het pand van basisschool De Klimroos te plaatsen. Dat schrijft onderwijswethouder Klein aan de gemeenteraad. Het besluit werd nu vlak voor de zomervakantie genomen, en dat bleek extra belastend voor beide scholen.
De Utrechtse gemeenteraad gaf in de zomer van 2017 al groen licht voor de komst van de Islamitische basisschool. Het verzoek ging naar het ministerie van onderwijs dat toestemming moest geven. Rond Kerst kwam het besluit uit Den Haag dat de scholen mochten beginnen.

JURIDISCHE STRIJD

Dat was ook het moment dat de gemeente Utrecht begon met het zoeken naar een locatie voor de school. Maar dat bleek niet eenvoudig. Het gebouw van De Klimroos kwam al snel ter sprake, maar die school zag het niet zitten om het gebouw te delen. Toen de gemeente met het voorstel kwam voor een andere locatie, buiten Leidsche Rijn, was het Al Arqam wat bezwaar maakte.
Na flink wat juridisch gesteggel werd uiteindelijk in juli door de rechter bepaald dat de scholen toch echt het gebouw van De Klimroos zouden moeten delen. Het betekende dat er weinig tijd was om het schoolgebouw aan te passen en ouders in te lichten.

SNELLER KNOOP DOORHAKKEN

Wethouder Klein kreeg in de gemeenteraad flink wat kritiek op de gang van zaken. Zo werd haar onder meer verweten dat ze te lang wachtte met het nemen van een besluit. De wethouder zegt nu terugkijkend dat het beter was geweest als er eerder was gestart met de zoektocht naar een geschikte locatie.
Ook had er vervolgens sneller een knoop moeten worden doorgehakt over De Klimroos, erkent de wethouder. "We hebben in Utrecht een overleg- en samenwerkingscultuur met partners in de stad", zegt Klein.
"Dat is een groot goed, maar in dit geval was het wellicht beter geweest als we eerder het besluit hadden genomen om Al Arqam in hetzelfde gebouw als De Klimroos te huisvesten en daarmee ook de mogelijke vervolgstappen inclusief het vorderingstraject eerder hadden kunnen zetten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.