Busreizigers opgelet: de dienstregeling verandert weer in december

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De dienstregeling van de bussen in Utrecht verandert per 9 december. De provincie heeft een nieuw vervoerplan van U-OV en Syntus goedgekeurd.
Op sommige lijnen worden vaker of grotere bussen ingezet om het aantal reizigers op te vangen. Op de routes waar juist minder mensen gebruik van maken, worden lijnen aangepast. Alle wijzigingen zijn terug te vinden op de website van de provincie.

MEER IN DE NACHT

Eén van de aanpassingen is dat U-OV en Syntus op verzoek van de provincie meer in de nachten gaan rijden. Behalve op zaterdagnacht, rijden de bussen straks ook vaker op vrijdagnacht.
Ook veranderen de routes van de nachtlijnen. Wijken als Kanaleneiland, Overvecht en Zuilen moeten daardoor beter bereikbaar worden.

SPITSLIJN MOET UITHOFBUS ONTLASTEN

Syntus komt verder met een nieuwe spitslijn. Lijn 298 is een proef en gaat rijden vanaf NS-station Veenendaal De Klomp via Renswoude/Scherpenzeel/Woudenberg/Zeist naar De Uithof.
De bus moet de Utrechtse U-OV stadslijn 12 gaan ontlasten omdat reizigers dan voortaan direct naar De Uithof kunnen reizen.

RIJTIJDEN VERRUIMD

In Amersfoort is verder nog de rijtijd op een aantal lijnen verruimd. Dat is volgens de vervoerder nodig omdat het steeds drukker wordt op de weg in Amersfoort.
Enkele stadslijnen zullen door de maatregel minder vaak gaan rijden. Het gaat bijvoorbeeld om lijn 2 en lijn 4. Tussen de NS stations Schothorst en Vathorst gaan lijn 5 en 7 om en om samen vier keer per uur rijden.

FLEXIBEL

In Woerden wil Syntus 'flexibel' gaan rijden met de stadsdienst in het weekend en in de avonden. Buslijnen 3, 5 en 102 zullen op die momenten niet rijden. In plaats daarvan komt er bij het NS station in Woerden een busje te staan dat alleen rijdt als er reizigers zijn. Wie vanuit een wijk in Woerden de bus wil pakken, kan tot 30 minuten van te voren een rit boeken.
Ook U-OV voert zo'n flexibel systeem in. Het gaat om de lijnen 45, 19 en 149 in Houten en op het Eiland van Schalkwijk. Reizigers kunnen via een app en telefoonnummer een flex-rit boeken. De bus rijdt ze dan langs de bestaande haltes op deze lijnen. De flex-ritten daar zijn een proef die twee jaar duurt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.