Grote campagne tegen smartphone in verkeer

© ANP
UTRECHT - Een langdurige campagne moet het gebruik van de smartphone op de fiets en achter het stuur terugdringen. Er komen spotjes op radio en televisie, maar ook op sociale media en in de bioscoop. Verder zal op borden langs de weg op het gevaar worden gewezen.
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) geeft donderdag het startschot voor de actie. Tientallen organisaties steunen de campagne, waaronder de ANWB, Fietsersbond, Veilig Verkeer Nederland, telefoonproducenten, provincies en Transport en Logistiek Nederland.

SLACHTOFFERS

Het aantal doden in het verkeer neemt, na een jarenlange daling, sinds 2016 weer toe. Het aantal ernstig gewonden in het verkeer stijgt al langer. Amerikaans onderzoek wijst uit dat de kans op een ongeluk flink stijgt door het gebruik van mobiele telefoons in het verkeer. Bij één op de vijf fietsongevallen waarbij een jongere betrokken is, speelt de smartphone een rol.

APPVERBOD FIETSERS

Het ministerie werkt aan een verbod op appen op de fiets. Een wetsvoorstel hiervoor gaat binnen enkele weken naar de Kamer. Er is daar brede steun voor dit verbod. Appen achter het autostuur is al verboden. Ook wordt gekeken met behulp van de markt of technische foefjes het gebruik van de smartphone in de auto en op de fiets kunnen beperken, zonder de navigatie uit te schakelen.
'Aandacht in het Verkeer' wordt volgens het ministerie van Infrastructuur een langdurige en brede campagne, vergelijkbaar met de succesvolle Bob-campagne die zich richt tegen autorijden met alcohol op.

VERWACHTINGEN

"Van een campagne moeten we niet al te hoge verwachtingen hebben, want de reikwijdte is beperkt", zei verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen gisteren in Nieuwsuur. "In het verkeer en zeker in de auto voelen veel mensen zich heer en meester. Al zijn campagnes noodzakelijk om duidelijk te maken wat de regels en normen zijn."
In 2009 maakte de Britse politie al een speciale campagne over de gevaren van sms'en in het verkeer. Met een zeer schokkende boodschap. Bekijk het filmpje hieronder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.