ProRail-actie bij beruchte spoorwegovergang Den Dolder

© RTV Utrecht
DEN DOLDER - De fietstunnel onder het spoor in Den Dolder heeft nog niet het gewenste resultaat. ProRail baalt ervan en houdt vandaag een voorlichtingactie bij de veelbesproken spoorwegovergang in het dorp. Waaghalzen kunnen een boete verwachten.
De eind vorig jaar geopende onderdoorgang voor fietsers moet voor minder verkeer en incidenten zorgen, maar ProRail ziet juist meer gevaarlijke momenten dan voorheen. Dit jaar telde de spoorbeheerder er al negentien, terwijl er zonder de fietstunnel vorig jaar twaalf gevaarlijke momenten waren. Vorig jaar was er een fataal ongeluk op de overgang, waarbij een fietser om het leven kwam.
De nieuwe fietstunnel in Den Dolder.
De nieuwe fietstunnel in Den Dolder. © Gemeente Zeist
"Er zijn nog steeds heel mensen die voor de overweg kiezen. Dat stelt ons wel een beetje teleur, want het is een overweg met een bepaald risico", zegt ProRail-woordvoerder Andy Wiemer. 

AFSLUITEN

De gemeente Zeist heeft gezegd: de komende vier jaar blijft de overweg open. ProRail begrijpt dat. "Het liefste zouden wij alle overwegen in Nederland afsluiten. Helaas kan dit niet altijd en wij kunnen ons ook voorstellen dat zo'n overweg in Den Dolder een belangrijke oversteekplaats is, maar we willen de mensen ook wijzen op de risico's en dat doen we dus vandaag."

BOETES

Het aantal incidenten bij spoorwegovergangen in Nederland loopt volgens ProRail de spuigaten uit. Nog te veel mensen negeren de spoorbomen en rode lichten. Vandaag zal er streng gehandhaafd worden. "ProRail geeft geen waarschuwingen meer aan waaghalzen op het spoor. We zijn dit helemaal zat, Daarom kan iedereen die gevaarlijk gedrag vertoont op een overweg of rond het spoor meteen een forse boete verwachten."
RTV Utrecht nam een kijkje bij de beruchte overweg

ONDERNEMERS

De veiligste oplossing is het volledig afsluiten van de overgang, maar dat willen de Dolderse ondernemers niet. "Als die dichtgaat, is dat voor ons een ramp. Mensen moeten dan omrijden en de meesten zullen dat niet doen. Dat wordt echt een grote aderlating", zegt Jeroen Hol van de ondernemersvereniging.
"Een overweg is zo onveilig als de gebruikers hem gebruiken en er zijn zat ideeën geweest voor de overweg in Den Dolder, maar daar is niets mee gedaan. Ze zien maar één oplossing voor de veiligheid en dat is sluiten", aldus Hol. 

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.