Protestlied tegen scheiden ouderen en jongeren in Tuindorp-Oost

De jongeren en ouderen tijdens een uitje.
De jongeren en ouderen tijdens een uitje. © Marit de Jong
UTRECHT - In woonzorgcomplex Tuindorp-Oost in Utrecht leven jongeren en ouderen samen, maar aan het experiment komt een einde. Een van de bewoners heeft daarom een protestlied geschreven.
Om de leegstand in het grote gebouw aan de Winklerlaan tegen te gaan, worden sinds twee jaar ook appartementen verhuurd aan studenten, starters en jonge gezinnen. Maar de eigenaar van de flat, Careyn, is van plan het complex compleet te vernieuwen. De zorgorganisatie vindt het niet langer verantwoord om de steeds kleiner wordende groep ouderen zo verspreid door het grote pand te laten wonen. Zij moeten door de werkzaamheden meerdere keren intern verhuizen en daarom moeten de jongeren plaatsmaken.

PROTESTLIED

Als gevolg van de renovatie moeten de jongeren weg en dat besluit valt slecht. Pascale Kemper is een van de jonge bewoners van de Careynflat. Ze kreeg een maand geleden te horen dat zij in december haar appartement moet verlaten. Om haar ongenoegen uit te spreken heeft ze een protestlied gemaakt. "De boodschap is dat we een eenheid zijn. Als jongeren en ouderen door elkaar wonen, maken ze automatisch contact."
Pascale is ook in de Careynflat gaan wonen omdat ze iets dacht toe te kunnen voegen aan het leven van de ouderen. "Ik heb er bewust voor gekozen om hier te wonen, zodat ik ouderen kan helpen. Het zijn hun laatste jaren en het is mooi als ze dan gelukkig kunnen zijn en gezelligheid om zich heen hebben."
Ik ga ze verschrikkelijk missen
Arie Nagel, oudere bewoner
Niet alleen de jonge bewoners vinden het jammer dat ze weg moeten gaan, ook de oudere bewoners, zoals Arie Nagel, gaat het aan het hart. "Ze zijn allemaal even aardig voor me. Ik ga ze dus verschrikkelijk missen. Normaal stap ik makkelijk over dingen heen, maar dit vind ik echt heel erg."
© RTV Utrecht
Het is niet altijd even makkelijk om jonge mensen te betrekken bij de zorg van ouderen. Dat dit in het complex zo goed ging, maakt het project juist zo speciaal, vindt Arie. "Er wordt altijd van de daken geschreeuwd dat ouderen en jongeren door elkaar moeten wonen. Nu gebeurt het eens en dan word je weer uit elkaar gerukt."
Bewoonster Pascale hoopt dat Careyn het besluit intrekt en dat haar protestlied ook andere mensen aanzet om deze manier van wonen te overwegen. Beluister het nummer hieronder.
Protestlied tegen Careyn
Careyn laat weten nog niet op de hoogte te zijn van het protestlied. De zorgorganisatie zegt begrip te hebben voor de zorgen. "Vanuit Careyn is, in samenspraak met de bewoners, een zorgvuldig proces ingericht voor de verhuizing. We spannen ons maximaal in om ervoor te zorgen dat de zaken voor alle betrokken partijen zo goed mogelijk verlopen", meldt de organisatie in een schriftelijke reactie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.