Werkstraf voor ambtenaar die rioolsysteem hackte

© RTV Utrecht
LOPIK - Een voormalig ambtenaar van de gemeente Lopik heeft een werkstraf van 240 uur gekregen omdat hij het rioleringssysteem hackte. Daardoor had schade aan de pompen en leidingen kunnen ontstaan.
De 41-jarige Wilfred Z. uit het Zuid-Hollandse Bergambacht werkte tot vorig jaar in Lopik als rioolbeheerder. Hij kon inloggen op het systeem. Maanden nadat zijn dienstverband was beëindigd, logde hij nog een aantal keer in met de laptop van zijn oude werkgever. Hij wiste ruim achtduizend bestanden, zette afsluiters van het riool dicht en zette pompen aan waarvan dat juist niet de bedoeling was.
De rechter vindt het zeer kwalijk dat Z. misbruik heeft gemaakt van de kennis die hij opdeed in zijn tijd als ambtenaar. Hij heeft het vertrouwen dat de gemeente in hem had ernstig geschaad.
De verdachte zelf ontkent de chantage en zegt dat iemand anders heeft ingelogd met zijn computer. Het Openbaar Ministerie had 240 uur werkstraf geëist. De rechter nam die straf dus uiteindelijk over.
De gemeente Lopik laat in een reactie weten dat na het incident met ex-medewerker Z. de 'informatiebeveiliging' is aangescherpt. "Wachtwoorden en accounts zijn meteen vervangen." Z. had met zijn eigen account geen toegang meer tot het rioolsysteem, maar hij gebruikte administrator- en testaccounts.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.