Vijfheerenlanden-vlog: maak kennis met Kedichem & Oosterwijk

© RTV Utrecht
VIJFHEERENLANDEN - Met de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden krijgt de provincie Utrecht er negen dorpen en twee steden bij. De Zuid-Hollandse gemeenten Leerdam en Zederik komen bij de provincie Utrecht. Met Vianen vormen zij de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden.

LANDELIJKE BEKENDHEID

Kedichem, het klinkt onbekend. Maar in 1986 werd het dorpje landelijk bekend doordat er politici werden aangevallen. In het hotel Cosmopolite vond een verzoeningsbijeenkomst plaats tussen de Centrum Democraten en de Centrumpartij. Honderden actievoerders tegen de partijen kwamen naar het hotel en gooiden rookbommen naar binnen. Een gordijn vatte daardoor vlam en de partijen vluchtten weg.
CD-partijleider Hans Janmaat wist te ontsnappen. Maar zijn secretaresse Wil Schuurman, met wie Janmaat later trouwde, werd door een ruit geslingerd. Ze kwam ongelukkig terecht waardoor later één van haar benen moest worden geamputeerd.
Op de plek waar ooit Cosmopolite stond, staat nu Hotel aan de Linge.

OOSTERWIJK

Het kleine dorpje Oosterwijk bestaat uit ongeveer honderd huizen. Het dorpje ligt aan de rivier de Linge in een groene omgeving. Het dorp behoort tot de oudste permanent bewoonde kernen van de Vijfheerenlanden.
Bekijk de vlog en maak kennis met Kedichem en Oosterwijk!
Vlog over Kedichem en Oosterwijk
Deze week besteedt RTV Utrecht extra aandacht aan de komst van 35.000 nieuwe inwoners van onze provincie. Verslaggever Caroline Geijsman maakt de hele week reportages en vlogs in het nieuwe gebied. Alle verhalen komen samen op deze pagina.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.