Week van Vijfheerenlanden: nieuw schuttersgilde voor Utrecht

Het gilde in de studio van RTV Utrecht.
Het gilde in de studio van RTV Utrecht. © RTV Utrecht
VIJFHEERENLANDEN - Zuid-Holland raakt zijn enige schuttersgilde kwijt. Vanaf komend jaar valt Lexmond onder de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden. De lokale schutterij wordt daarmee een Utrechts gilde.
Daarmee verwelkomt Utrecht een bijzonder gezelschap: het schuttersgilde van Lexmond, Hei- en Boeicop. Vandaag zijn ze te zien in UVandaag.

POLITIEKORPS

Schuttersgilden waren in de middeleeuwen een soort politiekorps, die de orde bewaarde en oproer aanpakte. Ook deden ze aan activiteiten als koningsvogelschieten, hierbij werd een houten vogel bovenop een paal geplaatst en moesten de schutters die met een buks ervanaf schieten.
Tegenwoordig zijn de schuttersgilden vrijetijdsverenigingen en zijn er nog maar een beperkt aantal over. Hun traditie is in 2013 opgenomen in de Nationale Inventaris van Immaterieel Erfgoed.

MARTINUS EN ANTONIUS

De geschiedenis van dit gilde, dat voluit St. Martinus & St. Antonius heet, ontstond in 1394. Later werd het nog een keer ontbonden en opgericht. Het moderne gilde ontstond in 2004.
Het gilde doet nog steeds mee aan het koningsvogelschieten, en doet ook aan jeu de boules, kruisboogschieten en optochten. Belangrijke rollen zijn hierbij weggelegd voor de vaandeldragers en 'bazuinblazers', oftewel trompettisten.

IEDEREEN WELKOM

De groep wil zich verjongen en is op zoek naar nieuwe leden. "Man, vrouw, jong, oud: iedereen moet zich welkom voelen in onze groep", aldus hoofdman Arie de Jong van het gilde in UVandaag.
St. Martinus & St. Antonius in UVandaag
De provincie Utrecht telde overigens al één schuttersgilde. Het Groot Gaesbeeker Gilde of Sint Aechten Schuttersgilde van Soest organiseert onder meer de jaarlijkse gildefeesten en presenteert zich ook bij andere activiteiten in en buiten Soest.
Deze week besteedt RTV Utrecht extra aandacht aan de komst van 35.000 nieuwe inwoners van onze provincie. Verslaggever Caroline Geijsman maakt de hele week reportages en vlogs in het nieuwe gebied. Alle verhalen komen samen op deze pagina.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.