Vastgoedontwikkelaars terroriseren Bilthovense buurt

© RTV Utrecht
BILTHOVEN - Een familie uit Bilthoven zit klem tussen twee buren die beiden een groot stuk aan hun huis bouwen zonder vergunning. Jeroen Polymeris woont aan de Korhoenlaan en is de wanhoop nabij. Zijn strijd tegen de beunhazen duurt nu al zo'n twee jaar.
"Het begon bij mijn linker buurman. Via een vriendje uit het vastgoed regelde hij een club Oost-Europese bouwvakkers om zijn huis op de knappen. Maar die mannen hebben geen idee wat ze doen", vertelt Jeroen.

SCHIMMEL EN SCHEUREN

In het huis van de familie Polymeris staan de scheuren in de muur en zitten de keukenkastjes vol met schimmel. "Dat komt omdat mijn buurman geen vochtwerend materiaal heeft gebruikt. Hij is gewoon tegen mijn buitenmuur aan gaan bouwen, zonder te weten hoe zoiets moet."
Tijdens de werkzaamheden bleek de verbouwing veel groter dan volgens de landelijke en gemeentelijke regels is toegestaan. Na een aantal langslepende vergunningsprocedures gaf de gemeente uiteindelijk een vergunning af voor een lagere aanbouw.

ZELFDE TRUC

Een vervelende situatie, maar het kan nog erger. De andere buurman van Polymeris overleed en zijn huis kwam in de verkoop. "Mijn verbouwende buurman en zijn vastgoedvrienden zagen een kans: een goedkoop huisje in een populaire wijk. Laat de beunhazen er een stukje aanbouwen en je verkoopt het met dikke winst."
De vastgoedhandelaren besloten om het huis op dezelfde manier uit te breiden als bij het eerste huis werd gedaan. Maar dit keer kwam de buurt sneller in verzet. De gemeente verleende geen vergunning en legde de bouw stil. Daarna leerde de buurt hoe het is om in conflict te raken met een geharde vastgoedontwikkelaar.

OVERLAST EN BEDREIGINGEN

Polymeris: "Onder het mom van antikraak werden er in het voorjaar van 2017 een junk en een prostituee in het pand gezet. Binnen no-time stonden die voor de woning van mijn buurvrouw te schreeuwen dat ze haar uit haar huis kwamen pesten. Ze hebben ons toen flink bedreigd."
Er volgde een periode van veel overlast en bedreigingen. De politie bevestigt dat er in die periode overlastmeldingen waren in de straat, maar wil wegens privacyoverwegingen niet zeggen vanuit welk pand de overlast kwam.
© RTV Utrecht

BUURT GESCHROKKEN

Buurtbewoners zijn nog steeds erg geschrokken en willen niet met hun naam in het nieuws komen. Anoniem doen meerdere mensen hun verhaal aan RTV Utrecht. Zo vertelt iemand dat politieoptreden alleen tijdelijk effect had.
"De politie haalde ze dan wel weg uit de straat, maar wanneer ze weer vrijkwamen, reed er een busje van het vastgoedbedrijf de straat in om ze weer af te zetten. En dat gebeurde meerdere keren. Het was heel duidelijk bedoeld om ons te laten weten wie er de baas is."

VERZAKKING

Ondertussen zijn de overlastgevende bewoners vertrokken en is de rust weer teruggekeerd in de straat. Maar de rammelende bouwwerken staan er nog wel. In het huis van de familie Polymeris begint zelfs een muur te verzakken.
"De buitenmuur van de uitbreiding van het huis rust op mijn tuinmuur. Dat is bizar. Mijn muurtje is zonder fundering gebouwd. De buurman laat er gewoon een half huis op rusten. De gemeente moet echt gaan handhaven."
© RTV Utrecht

HANDHAVING

Dat lijkt nu ook te gebeuren. Gemeente De Bilt heeft de man die verslaafden de buurt lastig liet vallen een dwangsom van 10.000 euro opgelegd en gaat die nu innen omdat hij de bouwstop heeft genegeerd. Daarnaast onderzoekt de gemeente of de woning nog wel veilig bewoonbaar is.
De gemeente laat weten dat beide buurmannen een vergunning hebben gekregen voor een lagere aanbouw. "De eigenaar moet op basis van de afgegeven vergunning de aanbouw aanpassen. Hij mag hiervoor wel eerst de bezwaarprocedure afwachten die sinds de vergunningverlening loopt."
Waarschijnlijk betekent dit dat deze buurman een deel van het dak van de aanbouw moet afbreken om het te verlagen.

REACTIES

De eigenaar van de eerstgenoemde woning wilde niet inhoudelijk ingaan op de zaak. De eigenaar van de tweede woning zegt slachtoffer te zijn geworden van zijn buren die hem en zijn gezin dwarsbomen in hun plannen.
Hij zegt het pand niet door te willen verkopen en daar te willen gaan wonen met zijn gezin. Dat is opvallend, want Bilthovense huizenzoekers melden dat het pand door een makelaar wordt getipt als een woning die eind dit jaar op de markt komt.
Verder laat de huiseigenaar weten dat hij de verslaafden in de woning stopte om het pand te beschermen tegen zijn buren, die ongevraagd op zijn terrein kwamen. "Toen ik merkte dat dit fout ging, heb ik ze er gelijk weer uitgehaald." De verslaafden woonden uiteindelijk zo'n 6 maanden in de woning.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.