RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Bidbook voor 350e verjaardag Oude Hollandse Waterlinie

1/2
WOERDEN - De Stichting Oude Hollandse Waterlinie wil dat de 350e verjaardag van de linie in 2020 groots gevierd gaat worden. Om overheden, waterschappen en culturele instellingen op tijd te mobiliseren, wordt vandaag daarom een zogenoemd bidbook aangeboden.

De waterlinie werd ooit bedacht als een manier om Nederland te verdedigen. Zodra er soldaten van een vijandig leger richting Holland zouden trekken, konden hele stukken land tot kniehoogte onder water worden gezet.


"Je zou kunnen zeggen dat Nederland zijn voortbestaan dankt aan de waterlinie", vertelt voorzitter Bernt Feis van de stichting. "Als die er niet was geweest, spraken we nu allemaal Frans op school. Dan waren we een soort Frans departement geworden. Maar bovendien is die linie nog heel goed terug te vinden in het landschap."

BIDBOOK

Een bidbook is een soort plan van aanpak voor de feestelijkheden die georganiseerd kunnen gaan worden in jubileumjaar 2022. De hoop is ook dat alle elf vestingsteden, waaronder Leerdam, Woerden en Oudewater, activiteiten gaan organiseren.

De presentatie vindt plaats in Kasteel Woerden. Het plan wordt daar door prins Willem III aangeboden aan het Waterlinieberaad. Hierin zijn de 15 deelnemende gemeenten en waterschappen verenigd.

 Het bidbook wordt vanmiddag aangeboden in Kasteel Woerden. Het bidbook wordt vanmiddag aangeboden in Kasteel Woerden. | Foto: Stichting Oude Hollandse Waterlinie


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht