Nieuw onderkomen hospice Wijk bij Duurstede: "Vraag neemt toe"

De nieuwe locatie aan de Karel de Grotestraat.
De nieuwe locatie aan de Karel de Grotestraat. © Google Streetview
WIJK BIJ DUURSTEDE - Het Hospice in Wijk bij Duurstede krijgt een groter onderkomen. Midden in het centrum tegenover het gemeentehuis opent het nieuwe Duurstede Hospice vandaag haar deuren. In plaats van twee zijn er nu vier plekken waar de zogeheten palliatieve zorg wordt verleend.
De uitbreiding was volgens de voorzitter hard nodig. "Het komt voor dat er leegstand is, maar het gebeurt ook heel vaak dat we twee gasten hebben en een wachtlijst", legt Jaap Remme van Hospice Duurstede uit. "Wachten werkt natuurlijk niet: we zijn er voor mensen in een terminale fase, dus dan is het heel vervelend om mensen te moeten afwijzen als ze je hulp nodig hebben."

GROEIENDE VRAAG

Niet alleen het hospice in Wijk bij Duurstede, maar ook van andere hospices wordt steeds vaker gebruikgemaakt. "Er is de laatste tijd veel aandacht voor de laatste fase van het leven", zegt voorzitter Martin den Hartog van koepelorganisatie Associatie Hospicezorg Nederland. "De Tweede Kamer heeft vorig jaar dan ook uitgesproken dat mensen moeten kunnen sterven waar ze willen. Een van die plaatsen is een hospice."
De druk op verzorgers  - vaak vrijwilligers - wordt dus groter. Associatie Hospicezorg Nederland is daarom op zoek naar meer mensen. "Ik zou vooral een oproep willen doen voor vrijwilligers. Het is mooi om in een hospice te werken, dus als je dat wilt, klop dan vooral bij een hospice aan", aldus Den Hartog.
Ook in Wijk bij Duurstede kunnen ze meer handen aan het bed gebruiken. Want door de verdubbeling van de appartementen kan het soms erg druk worden. "Toen wij vijf jaar geleden begonnen, hadden we ongeveer zestig vrijwilligers. Van die groep is nog maar de helft actief", zegt Remme.
De opening van het gebouw is om 14:00 uur aan de Karel de Grotestraat in Wijk bij Duurstede. Burgemeester Poppe verricht de openingshandeling.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.