Tankstation langs A12 bij Harmelen voor recordbedrag geveild

© Google Street View
HARMELEN - Tankstation Bijleveld langs de A12 bij Harmelen is geveild voor een bedrag van 24 miljoen euro. Nog nooit werd er zoveel betaald voor een tankstationlocatie.
De staat is eigenaar van alle tankstationlocaties langs snelwegen in Nederland. Oliemaatschappijen en kleine ondernemers huren ze. Om marktwerking te bevorderen veilt de overheid sinds 2002 jaarlijks een aantal locaties. De hoogste bieder heeft een locatie dan vijftien jaar in handen.

GESCHROKKEN

Tankstation Bijleveld gaat voor een recordbedrag van BP naar Total. "Iedereen schrok van die 24 miljoen, dat is nog nooit geboden", zegt Erik de Vries tegen de NOS. Hij is van Nove, de brancheorganisatie van zelfstandige pomphouders. "De veiling moest ook kleinere partijen toegang bieden tot de markt, maar als het om de toplocaties gaat, is het een stoelendans van de grote jongens. Als die ergens hun zinnen op hebben gezet, kom je er niet tussen."

126 MILJOEN EURO

In totaal werden zeventien tankstationlocaties geveild. Dat leverde de staatskas 126 miljoen euro op. Zo telde BP 19 miljoen euro neer voor drie nieuwe locaties langs de A28 en de A7. Total betaalde 30 miljoen euro voor tankstations langs de A30, A7 en A12. En Shell behield zijn toplocatie De Andel langs de A12 door 22 miljoen euro op tafel te leggen.

HORECA

Volgens Peter Waterham van adviesbureau Tankstation Advies draait het bij de toplocaties niet alleen meer om de verkoop van brandstof, maar vooral om horeca. "Er zijn al stations waar meer wordt verdiend met goede koffie en verse maaltijden dan met brandstof. Daar zit het verdienmodel. En dan natuurlijk vooral op de uitgaande snelwegen in de Randstad en andere stedelijke gebieden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.