Na de zomervakantie zijn er bovengemiddeld meer scheidingen

© RTV Utrecht / Lisanne Rutgers
SOEST - Na de zomervakantie scheiden meer mensen. Dat wordt gemerkt op basisscholen, waar kinderen in de septembermaand op school komen met slecht nieuws.
Zo'n veertig procent van de Nederlandse huwelijken strandt, weet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) te melden. Veel van die huwelijken stranden vooral na de zomervakantie. Je zou denken dat partners in de zomerperiode juist nader tot elkaar komen maar het verdwijnen van de alledaagse sleur brengt in sommige relaties juist de gebreken aan het licht. Het gevolg is een echtscheiding.
We hebben wel een pestprotocol maar geen scheidingsprotocol
Matanja de Graaf
En een gevolg daarvan is dat kinderen na de zomervakantie op school vertellen dat papa en mama uit elkaar gaan. Zo ook op basisschool De Bron in Soest, waar naar eigen zeggen 1 op de 8 kinderen gescheiden ouders heeft. Docenten van de school weten soms niet goed hoe ze deze kinderen het beste kunnen begeleiden. Vandaag, op de Dag van de Scheiding, worden op de Bron rugzakjes uitgedeeld die kind en docent daarbij moeten helpen.

VERANDERING IN GEDRAG

"Het is best moeilijk voor een leerkracht om met kinderen over dit onderwerp te praten", vindt Matanja de Graaf, leerkracht op basisschool de Bron. "Kinderen zien de school als veilige haven. Hier willen ze spelen en niet over nare dingen praten." Toch moet dat wel, vervolgt de Graaf: "We zien als docent namelijk verandering in gedrag. Kinderen trekken zich terug, worden stiller, krijgen gedragsproblemen en soms gaan de leerprestaties achteruit. Dan wil je als docent wat doen."
Maar wat precies, is dan de vraag die boven hun hoofd hangt. Op de school is geen beleid voor dit soort zaken. Dat vinden ze zelf eigenlijk ook opmerkelijk. De Graaf: "Het is gek want het komt veel voor en we hebben wel een pestprotocol maar geen scheidingsprotocol. Daar moet eigenlijk ook iets voor komen. Waarom hebben we wel veel aandacht voor kinderen die gepest worden, terwijl het aantal scheidingen in Nederland juist heel erg toe neemt?"
We laten kinderen weten: je hoeft je niet schuldig te voelen
Matanja de Graaf
Als het aan De Graaf ligt, komt er een workshop voor docenten. Volgens haar moeten kinderen meer gehoord worden en docenten willen meer doen dan alleen het bieden van een luisterend oor.

RUGZAKJE

Voor nu is daar het rugzakje, met als inhoud twee paspoortjes vol met tips en adviezen. Een voor de docent en een voor het kind. In het paspoort van die laatste staan gerichte vragen als: 'Mama en papa hebben afspraken gemaakt over hoe ze voor mij gaan zorgen. Zelf zou je heel graag willen: .....', en: 'Wie heb je verteld dat mama en papa gaan scheiden?'.
Kinderen bekijken het paspoortje uit de rugtas.
Kinderen bekijken het paspoortje uit de rugtas. © RTV Utrecht / Lisanne Rutgers
Aan de hand van de antwoorden van de kinderen kunnen docenten gerichter hulp bieden. Dat het probleem door deze rugzakjes misschien juist aangezwengeld wordt, wuiven ze weg. "Voor kinderen is het een lastig onderwerp om over te praten en daar gaan we de ze juist in stimuleren. En we laten ze weten: je hoeft je niet schuldig te voelen."
Basisschool De Bron in Soest krijgt rugzakje met informatie over scheiden

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.