Vervolging echtgenote Koelewijn is principekwestie voor OM

© RTV Utrecht / Rik Dogger
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De vervolging van de echtgenote van Bunschoter Henk Koelewijn is voor het openbaar ministerie een principekwestie. Er is geen aangifte gedaan. De basis voor de vervolging is de veroordeling van haar man door de rechtbank in Utrecht. Volgens de officier van justitie zitten ook de kinderen die aangifte tegen hun vader deden niet te wachten op vervolging van hun moeder. 
Dat bleek tijdens een regiezitting waarbij vanochtend de onderzoekswensen van de verdediging werden besproken. De Bunschotense moeder van 19 kinderen werd daarbij vergezeld door haar man en een paar kinderen die hun ouders trouw zijn gebleven. Vader Henk moest echter na een paar minuten de zaal verlaten, omdat hij ook getuige in de zaak is.   

GIFBEKER

Moeder Diana wordt er door het OM van verdacht dat zij niet heeft ingegrepen toen haar man tussen 2004 en 2016 vijftien van haar kinderen regelmatig mishandelde en bedreigde. Ook bracht ze hen niet in veiligheid en waarschuwde ze de politie niet. Bovendien bleef ze bij haar man, waardoor de situatie volgens justitie kon voortduren.
Volgens advocaat Jaap-Willem Roozemond is het gezin al genoeg gestraft door de langlopende zaak tegen vader Henk en door diens veroordeling. De raadsman verwijt het OM dat het gezin Koelewijn letterlijk is gesloopt: alle kinderen zijn uit huis geplaatst bij pleeggezinnen. "De gifbeker die zij moeten leegdrinken is nu wel erg groot geworden." 

'IK WALG VAN JUSTITIE'

In een emotionele verklaring liet moeder Diana haar woede richting justitie de vrije loop. Ze vertelde snikkend dat ze geen cadeaus en brieven aan haar kinderen mag geven. Dat zou worden gezien als indirect contact van haar man met zijn kinderen, terwijl hij een contactverbod opgelegd heeft gekregen. 'Laatste waarschuwing!', stond volgens de moeder in een brief van de reclassering.
Verder kan de vrouw van Koelewijn het niet verkroppen dat zij wordt vervolgd en het OM niets doet met de aangiftes die zijn gedaan tegen een aantal van haar kinderen. Dat zou volgens de verdediging een belangrijk reden zijn geweest voor de aangifte die de kinderen deden tegen vader Henk.    

MOEDER MOET BIJ POLITIE VERKLAREN

Volgens advocaat Roozemond zijn er sinds de veroordeling van Henk Koelewijn nieuwe feiten naar boven gekomen die in de zaak tegen zijn vrouw meegenomen moeten worden. De rechtbank adviseert haar daar een verklaring over af te leggen bij de politie. Het komt dan in het strafdossier en kan bij de inhoudelijke behandeling van de zaak uitgebreid worden besproken.  
De verdediging mag Henk Koelewijn bij de rechter-commissaris als getuige laten horen over de zaak tegen zijn vrouw. Dat zal onder meer gaan over de verdenkingen die in zijn eigen zaak bewezen zijn verklaard. Tegen zijn eigen veroordeling is hij in hoger beroep gegaan. Het is nog onduidelijk wanneer dat wordt behandeld. 
De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen moeder Koelewijn is op 6 november bij de rechtbank in Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.