Aantal bierbrouwerijen in Utrecht blijft toenemen

Het aantal bierbrouwerijen blijft toenemen.
Het aantal bierbrouwerijen blijft toenemen. © RTV Utrecht
UTRECHT/UTRECHT - Het aantal bierbrouwerijen in de provincie Utrecht blijft toenemen. Het afgelopen jaar kwamen er weer dertien bij, waardoor de teller nu op 48 staat. In 2007 stond er slechts een handjevol bierbrouwers geregistreerd.
Vooral de laatste vier jaar opent de ene na de andere brouwerij zijn deuren. Het gaat daarbij vooral om brouwers van speciaalbieren. Waar komt deze trend vandaan? "Het is eigenlijk gewoon een hype, overgewaaid uit de VS", zegt Astrid Pras van de Bierverteller, een bierspeciaalzaak en -proeverij in de Twijnstraat.
Ze denkt dat de toegankelijkheid een belangrijke verklaring is voor de populariteit van bierbrouwen. "Je kunt makkelijk aan spullen komen, ook online. En het is redelijk betaalbaar. Alles kan, alles mag, niks is te gek", aldus Pras.
De voorbereidingen voor Mother's Finest zijn in volle gang
De voorbereidingen voor Mother's Finest zijn in volle gang © RTV Utrecht / Koen van den Berg
Naast het aantal brouwers nam de laatste jaren ook het aantal bierfestivals toe. Dit weekend vindt op het Janskerkhof in Utrecht Mother's Finest plaats, een van de vele bierfestivals in de stad. Het is de tweede editie van het evenement.
Sanne Bijlsma is een van de Utrechtse brouwers die zijn bieren op het festival verkoopt. Ontdekken is wat hij het leukste vindt aan zijn vak. "Je kunt zelf bezig zijn met recepten en smaken. En je bent benieuwd naar de reactie van de mensen die proeven. Is het lekker of niet? Daar doe je het voor.
"Het is eigenlijk gewoon een hype, overgewaaid uit de VS."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.