RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Meerkerk zoekt oplossing voor sluipverkeer

1/2
VIJFHEERENLANDEN - De gemeente Zederik verwacht volgende maand een besluit te kunnen nemen over oplossingen voor het sluipverkeer in Meerkerk.

Het college van burgemeester en wethouders heeft gisteravond op een bewonersbijeenkomst een aantal plannen voorgelegd aan de bewoners om te peilen wat zij vinden van de oplossingen voor het verkeersprobleem.

Maks van Middelkoop, wethouder in Zederik: "Het gaat niet om het reguliere sluipverkeer. Het grootste probleem is als het op de A27 vastloopt. Dan nemen de automobilisten, maar ook vrachtwagens, de route door het dorp. Zij willen om de blokkade heenrijden."

VRACHTWAGENVERBOD

Eén van de maatregelen is een vrachtwagenverbod. De grote wagens komen elkaar namelijk tegen in het dorp en daar is te weinig plek om elkaar te passeren. Daardoor loopt het verkeer in het dorp vast. Dit probleem is deze week ook besproken in het RTV Utrecht-programma van Edo Brunner.

Brunner door de Bocht: Sluiperverkeer in Meerkerk


"We willen bijvoorbeeld alleen de vrachtwagens toestaan die er moeten zijn, of een ontheffing hebben om daar te mogen zijn", vertelt Van Middelkoop. In een groot deel van het dorp geldt deze regel al voor vrachtwagens, maar dit is niet zo op de doorgaande weg in het centrum van het dorp.

VERKEERSREGELAARS

Als er iets gebeurt op de snelweg wil de gemeente zo snel mogelijk gediplomeerde verkeersregelaars in het dorp hebben om het verkeer in goede banen te leiden. Naast het verkeer regelen kunnen zij de vrachtwagenchauffeurs ook aanspreken op het verbod en aangeven dat zij er dus niet meer door mogen. "Het probleem is dat veel chauffeurs niet Nederlands zijn. Zij snappen niet altijd dat soort regels", zegt Van Middelkoop.

Flitspalen of verkeerslichten zijn ook genoemd als optie. Maar dan is de handhaving ook belangrijk zegt de wethouder. "Je kunt wel maatregelen instellen maar er moet wel op gehandhaafd worden, en dan moet je streng zijn."

Volgende week gaat het college de inbreng van de bewoners verwerken. De verwachting is dat concrete maatregelen in oktober worden besproken in de raad. Wethouder Maks van Middelkoop verwacht dat hier nog in oktober een besluit over genomen zal worden.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht