Medewerkers IND: "Politiek zadelt ons op met geloofwaardigheidsprobleem"

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - Onder medewerkers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zou onrust zijn ontstaan na het besluit dat Lili en Howick, de twee Armeense tieners uit Amersfoort, toch in Nederland mogen blijven.
Staatssecretaris van Asielbeleid Mark Harbers gebruikte op het laatste moment zijn discretionaire bevoegdheid, waardoor de kinderen tóch in Nederland mochten blijven.
De Volkskrant schrijft vandaag dat de IND-medewerkers "zich in het hemd gezet" voelen. De medewerkers vinden dat de politiek hen heeft opgezadeld met een geloofwaardigheidsprobleem, zo zou zijn te lezen op berichten op het intranet van de IND.
De medewerkers zijn bang dat meer ouders hun kinderen laten onderduiken na de uitkomst in de zaak Lili en Howick. De staatssecretaris heeft maandag met twintig mensen gesproken die bij de zaak betrokken waren. Toch heeft dat de onrust niet weggenomen, aldus de krant.
"Wij moeten straks weer de rechtszaal in om hier gewortelde gezinnen uit te zetten naar landen waar het leven nog veel minder prettig is dan in Armenië", zegt een anonieme IND-medewerker. "Dan moeten wij uitleggen dat die situatie veel minder schrijnend is dan die van Howick en Lili, maar dat is in veel gevallen eigenlijk niet met droge ogen vol te houden. Ik voel echt dat we door de politiek in ons hemd worden gezet."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.