World Cleanup Day: Amersfoort is weer opgeruimd

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - Op tientallen plekken in de provincie zijn vrijwilligers gewapend met prikstok zwerfafval te lijf gegaan. Het was onderdeel van de grootste wereldwijde opruimactie ooit: World Cleanup day.
In Amersfoort staan 's ochtends tientallen mensen op het Eemplein om een prikstok en vuilniszakken te halen. Organisator Mieke Kortenhoef instrueert waar ze afval kunnen ruimen. Een opruimploeg gaat de parkjes af terwijl anderen vanaf een boot blikjes, flesjes en plastictassen uit het water vissen.
Mieke Korenhof: "Afval is best een groot probleem, als je ziet hoeveel er in de zee belandt. Dat zijn serieuze cijfers."
De afvalprikkers moeten met een app bijhouden waar, hoeveel en wat voor type afval ze vinden. Met die gegevens hoopt de organisatie een bijdrage te kunnen leveren aan de oplossing van het zwerfvuilprobleem. "Met die data kun je per wijk zien wat er ligt en daar kun je dan oplossingen voor bedenken", zegt Korenhof.
Aan World Cleanup Day hebben meerdere landen meegedaan. Een paar miljoen mensen hebben zich vrijwillig ingezet om zwerfafval op te ruimen. In Nederland is op 250 locaties opgeruimd.
Amersfoorters ruimen Amersfoort op.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.