Utrechtse aftrap Week tegen Pesten: "Lastig om bij pesten naar leraar te stappen"

© ANP
UTRECHT - Minister Arie Slob van Basis- en Voortgezet onderwijs trapt morgen in Utrecht de Week Tegen Pesten af. Dat doet hij door op een Utrechtse basisschool met leerlingen in gesprek te gaan over het onderwerp.
De aandacht voor pesten op school is groot, maar leidt er nog niet toe dat kinderen er makkelijk mee naar de leerkracht stappen. De Week Tegen Pesten richt zich dit jaar daarom specifiek op de leraren, om hen daar meer bewust van te maken. Volgens de organisatie besteden vanaf morgen zo'n duizend basisscholen in Nederland aandacht aan het onderwerp.

LAAT JE ZIEN

Het thema dit jaar is 'Laat je zien'. "Het is belangrijk dat kinderen hun leraar weten te vinden als er in de klas wordt gepest", zegt een woordvoerster van de stichting School en Veiligheid. Die organiseert de Week Tegen Pesten elk jaar in september, omdat de eerste weken na de zomervakantie een belangrijke periode vormen bij de groepsvorming in een klas.
"De leerkracht is er om de kinderen een veilige omgeving te bieden. Die taak gaat verder dan lesstof overbrengen, de kinderen moeten ook leren hoe ze met elkaar omgaan."

VERTROUWENSBAND

De organisatie noemt het herkennen van pestgedrag "heel ingewikkeld". "Dat was het al toen er nog geen telefoons en sociale media waren. Op de gangen en op het schoolplein gebeurt het ook nooit onder het oog van de leraar. Deze is er niet verantwoordelijk voor, maar moet wel ruimte bieden om erover te praten. Daarvoor moet er een vertrouwensband zijn. Leerkrachten moeten daarin investeren. Alleen als kinderen weten dat zij echt om hen geven, stappen zij naar de docent als er iets speelt."
De stichting School en Veiligheid constateert dat de aandacht voor pesten de afgelopen jaren enorm is toegenomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.