Bloemenzee bij Kasteel Groeneveld in Baarn tijdens Bloemkunst 2018

© RTV Utrecht / Dennis van Ommeren
BAARN - Liefhebbers van bloemkunst kunnen deze week hun hart ophalen bij Kasteel Groeneveld in Baarn. Binnen én buiten het kasteel presenteren namelijk zo'n 20 bloemarrangeurs hun werk. En dan gaat het niet over hier en daar een bescheiden vaasje: in totaal worden in het kasteel meer dan twintigduizend bloemen en planten gebruikt.
Als je het bouwwerk uit 1710 binnenloopt, komt de bloemengeur je direct tegemoet. In de ene ruimte zijn tientallen zonnebloemen te vinden; de ander is gevuld met orchideeën en lelies.
Bloemenzee bij kasteel Groeneveld in Baarn tijdens Bloemkunst 2018

BLOEMEN DIE PASSEN BIJ HET KASTEEL

En dat dus allemaal in een Rijksmonument uit de achttiende eeuw. Projectleider Hans Hoogerwerf beseft dat het heel bijzonder is. "Met bloemen wordt hier iets toegevoegd aan een gebouw dat al in 1710 al gebouwd is. De arrangeurs zeggen niet: dit is mijn stijl en dat wil ik maken. Nee, ze stellen zichzelf echt de vraag: in welke ruimte ben ik en hoe beleef ik dat? En dáár ga ik mijn werk op aanpassen."
© RTV Utrecht / Dennis van Ommeren
Hoogerwerf is blij met het vertrouwen dat hij krijgt van Kasteel Groeneveld. Volgens hem is er inmiddels een echte vertrouwensband ontstaan. Zo kan hij het kasteel in wanneer hij wil.

OPPASSEN MET WATER

Maar het blijft natuurlijk altijd oppassen geblazen. De bloemarrangeurs werken met natuurlijk materialen. En met name water en grond kunnen onherstelbare schade aanrichten. "Er wordt tegen ons wel gezegd: jongens, kijk een beetje uit met de vloerbedekking. Want als het door de vloerbedekking heen komt, krijgen we het aan het plafond daaronder. Maar dat houden we uiteraard goed in de gaten."
© RTV Utrecht / Dennis van Ommeren
Bloemkunst wordt dit jaar voor het derde jaar op rij georganiseerd in Kasteel Groeneveld in Baarn. De expositie is nog tot en met volgende week zondag te zien.
© RTV Utrecht / Dennis van Ommeren
Verslaggever Dennis van Ommeren kreeg een rondleiding door het kasteel

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.