Minister naar school in Leidsche Rijn vanwege pestweek: "Het gebeurt heel vaak stiekem"

Minister Slob.
Minister Slob. © ANP
LEIDSCHE RIJN - Basisschool Waterrijk in Leidsche Rijn krijgt vandaag hoog bezoek: onderwijsminister Arie Slob komt langs in het kader van de Week Tegen Pesten.
"We zijn er klaar voor", zegt directeur Kirsten Lammers tegen Radio M Utrecht. "Maar ook wel een beetje gespannen." Volgens Lammers wordt er binnen Waterrijk veel gedaan aan sociale veiligheid. "Daarmee ga je pesten tegen, maar je voorkomt het natuurlijk niet."

CIJFERS

Dat blijkt wel uit de landelijke cijfers die vandaag zijn bekendgemaakt. Tien procent van de basisschoolleerlingen zegt zeker één keer per maand te worden gepest. Dat is net zo veel als twee jaar geleden. Op de middelbare school is het pestcijfer juist afgenomen: van 8 naar 5 procent.

PRATEN MET LEERLINGEN

Lammers zegt dat het voor haar medewerkers moeilijk is om het pesten te signaleren. "Het gebeurt heel vaak stiekem. Dus is de relatie tussen leerling en leerkracht cruciaal. Zodat leerlingen het komen vertellen. Maar soms voelt het als klikken. Of de gepeste kinderen schamen zich."
Verder benadrukt de directeur van Waterrijk dat er niet alleen aandacht moet zijn voor de slachtoffers. "Degene die pest heeft ook hulp nodig. Ik denk dat we pestgedrag kunnen verminderen als we er goed over in gesprek blijven. En dit soort weken zijn daar heel belangrijk in."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.