Week van de dementie: "Blijf iemand meenemen en word niet passief"

Een therapiepaard wordt ook vaak ingezet bij deze groep patiënten.
Een therapiepaard wordt ook vaak ingezet bij deze groep patiënten. © ANP
PROVINCIE UTRECHT - De portemonnee in de koelkast leggen, paaseieren schilderen in september of gewoon echt niet meer weten hoe je naar huis komt. Het zijn tekenen van mensen die in de war zijn en wellicht beginnen te dementeren.
Deze signalen moeten door vrienden, familie en partners herkend worden en daarom vragen de gemeenten Baarn en Soest er aandacht voor in de week van de dementie die vandaag begonnen is.

HERKENNEN

"Het begint heel langzaam, het gaat sluimeren als het ware", zegt Anita Schimmel van de King Arthur Groep. De Utrechtse organisatie regelt zorg voor dementen en werkt tijdens de actieweek samen met Baarn en Soest. "In het begin krijg je irritaties over en weer, maar niemand denkt echt aan dementie. Zeker niet als het om jongere mensen gaat; je ziet dat niet veel, maar wel steeds vaker."
De week van de dementie is begonnen
Schimmel erkent dat het ook moeilijk is om de ziekte bij mensen te herkennen. "Er zijn vijftig soorten dementie, die zich allemaal op verschillende manieren laten zien. Dat is extra moeilijk en ook de reden dat er niet makkelijk een medicijn te maken is."
Daarom is het belangrijk dat er tijdens de actieweek veel aandacht voor is. Niet alleen om in een vroeger stadium in een zorgtraject terecht te komen, maar ook om meer begrip te kweken bij de omgeving van de patiënt.
"Als je iemand mijdt en er niet meer naar toe gaat, gaat zo'n iemand op de bank zitten en krijgt die persoon geen prikkels meer. Dat kan het proces van dementie heel erg versnellen. Je moet juist als je zo'n iemand in je omgeving hebt, iemand meenemen en hetzelfde blijven behandelen. Het is zo jammer dat we allemaal passief worden als we horen dat het gaat om dementie", aldus Schimmel.
Het is zo jammer dat we allemaal passief worden als we horen dat het gaat om dementie
Anita Schimmel

DEMENTALENT

Eén van de dingen die is bedacht is DemenTalent. Het is een initiatief om talenten van beginnende dementeren in te zetten voor vrijwilligerswerk. Zo voelen beginnende dementerenden zich nog gewaardeerd en nuttig.
De gemeenten Baarn en Soest ontvingen vorig jaar van Alzheimer Nederland het predicaat 'Dementievriendelijke Gemeente'. Bij die gemeenten hebben loketmedewerkers scholing ontvangen rond het herkennen van en omgaan met inwoners met dementie. De Week van de Dementie duurt van 17 tot en met 21 september.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.