Meer dokters doelwit van intimidatie en getreiter

© ANP
UTRECHT - Dokters worden vaker geïntimideerd, door patiënten of door mensen van buiten de instelling waar ze werken. Dat meldt artsen-vakblad Medisch Contact. Uit onderzoek blijkt dat 60 procent van de artsen in loondienst een keer is uitgescholden, gepest of getreiterd.
Bij artsen is een opvallende toename te zien. In de peiling van vorig jaar zagen de onderzoekers nog dat 48 procent van de artsen in loondienst ongewenst gedrag had meegemaakt.

VOORAL VROUWEN

Vooral vrouwelijke dokters (65,5 procent) zijn slachtoffer, maar ook de helft van de mannen krijgt ermee te maken, schrijft Medisch Contact. De ervaringen zijn opgetekend uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van TNO en het CBS. Die wordt gehouden onder mensen met een dienstverband.
Ook veel verpleegkundigen hebben ervaring met intimidatie. Daar was het al van bekend. Het aantal klachten steeg in deze beroepsgroep beduidend lichter. Hier zijn de mannen in het nadeel: 66 procent van de mannelijke en 61 procent van de vrouwelijke verpleegkundigen voelde zich slachtoffer van ongewenst gedrag.

OVERWERK

Opmerkelijk is overigens ook dat overwerk bij artsen de norm lijkt. Liefst negentig procent werkt langer dan in het arbeidscontract is afgesproken. De gemiddelde dokter werkt per week vijf uur over, terwijl de gemiddelde werknemer drie uur extra levert.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.