Werving van stamceldonoren op de Uithof

UTRECHT - Op de Uithof worden donderdag stamceldonoren geworven op straat. Ook komen experts voorlichting geven over leukemie en andere ernstige bloedaandoeningen waarbij stamceldonatie erg belangrijk kan zijn.
Momenteel zijn zo'n 250.000 Nederlanders ingeschreven als donor. Mensen die zich donderdag in Utrecht registreren, krijgen een setje waarmee ze wangslijmvlies kunnen afnemen. Daarna komen ze anoniem in een wereldwijde databank.
Als er een match is met een patiënt, wordt de donor opgeroepen om stamcellen af te staan. Dat moet dan in Leiden of Nijmegen, meestal door een bloedtransfusie. Maar: de kans dat dat gebeurt, is klein. De 'matching' tussen patiënt en donor luistert zo nauw dat jaarlijks slechts zo'n 50 donoren daadwerkelijk worden opgeroepen.
De stamcel-wervers staan in meerdere onderwijsgebouwen. "We hopen dat veel mensen zich inschrijven", zegt Wietse Mulder van GenDx. "Wellicht maken we er een jaarlijks terugkerende dag van, waarbij we hopen dat steeds meer bedrijven en onderwijsinstellingen op het Utrecht Science Park zich aansluiten."
Voor veel patiënten met een bloedziekte is stamceldonatie vaak de laatste hoop op genezing. Voor donorschap komen gezonde Nederlanders tussen de 18 en 50 jaar in aanmerking.

UPDATE

RTV Utrecht was donderdag bij het werven van de donoren op de Uithof en maakte er een reportage over. Die is hieronder te bekijken.
Werving van stamceldonoren op de Uithof

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.