Hoedje op en gaan: Kamerleden klaar voor Prinsjesdag

Judith Tielen en haar man.
Judith Tielen en haar man. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
LEUSDEN - Vandaag is het de derde dinsdag van september en dus Prinsjesdag. Dat betekent dat de koning de Troonrede gaat uitspreken en het koffertje met de Miljoenennota zal rond 15.00 uur worden aangeboden aan de Tweede Kamer.
Tweede Kamerlid Judith Tielen uit Utrecht is helemaal klaar voor het spektakel: ze draagt vandaag een oudroze hoed met een strik d'r op. Verslaggever Robert Jan Booij ging vanochtend even bij het gezin langs, in afwachting van Prinsjesdag.
Prinsjesdag is voor veel Kamerleden het moment om flink uit te pakken met hun outfit. Zo ook voor VVD'er Judith Tielen en haar man. "Want het is een feestelijke dag", zei ze vanochtend. "We hebben ook de vlag uitgehangen!"
Haar man mag ook mee naar Den Haag. "Ik vrees vooral veel wachten", lacht hij. "En van heel ver kijken of ik een glimp van de Koning kan opvangen."

OUTFIT

De outfit van Judith wordt afgemaakt met een tasje in dezelfde kleur als de hoed. ''Het is eigenlijk te gek voor woorden he'', vindt verslaggever Robert Jan. Judith beaamt, maar toch: "Een feestelijke dag vraagt om een feestelijke outfit." Haar man vult aan: "Dat is het toch ook voor een deel: hoedjes kijken, mensen kijken en de Koning zien."
Toch is Judith ook los van het geparadeer benieuwd naar de inhoud van de Troonrede: "Ik ben vooral benieuwd naar de toon van de Koning, of die optimistisch is of toch een donkere ondertoon heeft."

BAARDJE TRIMMEN

Collega Zohair El Yassini heeft vandaag ook zijn best gedaan. Hij ging vanochtend nog voor openingstijd naar Maeson's Barbershop in Utrecht om zijn baard te laten trimmen.
"Het is natuurlijk wel een speciale dag, dus ik ben blij dat de shop voor mij eerder open kon. Ik doe geen hoedje op, maar zorg er wel voor dat ik goed voor de dag kom. Collega's hadden het zelfs over het huren van een jaquet, maar ik heb gewoon mijn eigen kloffie aan vandaag."
Zohair El Yassini laat zijn baard nog even bijwerken voor Prinsjesdag.
Zohair El Yassini laat zijn baard nog even bijwerken voor Prinsjesdag. © RTV Utrecht / Karlijn Boddeus

KOETS

Het verloop van Prinsjesdag kent een vast patroon: de rit in de koets, de Troonrede van koning Willem-Alexander, de balkonscène op Noordeinde en de overhandiging van de Miljoenennota aan de Tweede Kamer. Het hele spektakel is vanaf 12.25 uur te volgen op NPO1.
De VVD heeft op Twitter een heuse compilatie gemaakt van de verschillende outfits:
Prinsjesdag begon al vroeg met VVD-er Zohair El Yassini
Verslaggever Robert Jan Booij bij Judith Tielen thuis.
Judith Tielen en haar man maken zich op voor Prinsjesdag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.