Opnieuw gesteggel over nieuwe rondweg Amersfoort

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - De westelijke ontsluiting in Amersfoort blijft de gemoederen bezighouden. De gemeenteraad besloot in 2016 dat de omstreden rondweg er komt, maar volgens Stichting Groen in Amersfoort heeft de gemeente in de voorbereiding met verkeerde cijfers gerekend. En die stelling zorgt vandaag voor nieuwe raadsvragen. Toch verandert er voor het stadsbestuur niets.
Hiermee is wel het zoveelste hoofdstuk in het dossier-westelijke ontsluiting een feit. En volgens Elbert Veerman van Groen in Amersfoort is het geen onbelangrijk hoofdstuk. Vorige week nog oordeelde de Utrechtse SP-statenfractie dat de rondweg overbodig is.
Veerman deelt die mening. Hij ziet nu zelfs kansen om de komst van de weg, die volgens de gemeente een einde moet maken aan de verkeersopstoppingen aan de westkant van de stad, alsnog tegen te houden: "Dit is groot, heel groot. De huidige verkeersdrukte blijkt nu dus helemaal niet zo hoog als steeds geschetst is. Amersfoort kan de komende decennia blijven groeien zónder de westelijke ontsluiting."

MEGAFOUT

Volgens Veerman heeft de gemeente een 'megafout' gemaakt bij de berekeningen. Zo zou de gemeente in het verkeersmodel van de westelijke ontsluiting met een veel te hoog aantal arbeidsplaatsen voor bedrijventerrein de Isselt hebben gerekend.
En dat maakt de huidige verkeerssituatie drukker dan dat die in werkelijkheid is. Isselt had volgens de officiële gemeentecijfers 7225 arbeidsplaatsen in 2014. Maar de gemeente heeft in haar verkeersmodel 2014 een veel hoger cijfer ingevoerd: 9142 arbeidsplaatsen. Dat is 27 procent meer.
Dit is een megafout!
Elbert Veerman - Stichting Groen in Amersfoort
"Dit is een megafout!", vindt Veerman. "Van alle arbeidsplaatsen in het verkeersmodel 2014 waren de arbeidsplaatsen van Isselt nou net het meest relevant. Want Isselt heeft in de berekening heel veel arbeidsplaatsen en ligt ook nog eens dichtbij de westelijke rondweg."
Ook de prognoses blijken volgens de stichting niet te kloppen. In 2014 ging men ervan uit dat er meer mensen zouden gaan werken op de Isselt. In 2017 bleek het omgekeerde het geval: er waren minder werknemers en dus was er minder verkeer. De prognose voor 2025 klopt dan ook niet meer, zegt Stichting Groen in Amersfoort. Volgens de stichting onderstreept dit alles bij elkaar dat de westelijke rondweg helemaal niet nodig is.

SCHRIFTELIJKE VRAGEN

De bevindingen van Groen in Amersfoort zorgen vandaag meteen voor nieuwe raadsvragen. Voor fractievoorziter Ben Stoelinga van Amersfoort2014 zijn de cijfers nieuw: "Ik wil weten of ze kloppen. Als de invoercijfers niet goed zijn, vind ik dat schokkend."
Ook CDA-raadslid Jan de van der Schueren wil weten wat de juiste cijfers zijn: "Het begint me onderhand een beetje te duizelen. Dit zijn wéér nieuwe cijfers. Ik weet het zo langzamerhand ook niet meer."
Niet alleen oppositiepartijen zitten met vragen, ook coalitiepartij GroenLinks vraagt het college om uitleg: "Wij willen wel graag weten hoe het college deze cijfers duidt." Aldus fractievoorzitter Dillian Hos. Tegelijkertijd beseft Hos ook dat de strijd eigenlijk wel is gestreden: "Groen in Amersfoort is zwaar op zoek naar cijfers die de nut en noodzaak van de westelijke onstluiting ter discussie stelt. En dat snap ik: wij willen de weg ook niet. Maar het besluit ligt er nu eenmaal wel."

SLIMME MARKETING

De VVD in Amersfoort is voorstander van de nieuw aan te leggen weg. Fractievoorzitter Maarten Flikkema snapt de ophef niet. Volgens hem waren de cijfers al lang bekend: "We kunnen nu nog jaren blijven praten over getallen, maar daar gaan we elkaar toch niet in vinden. Er zal altijd een groep zijn die blijft zwaaien met getallen. Het is slimme marketing: steeds weer hetzelfde riedeltje." 

BUIJTELAAR

Wethouder Hans Buijtelaar heeft kennis genomen van de nieuwe bevindingen van Groen in Amersfoort. Hij laat weten dat hij 'keurig antwoord zal geven' op de raadsvragen. Wel benadrukt hij dat hij de lijn volgt die de gemeenteraad in mei heeft aangegeven.
Toen was een overgrote meerderheid van de gemeenteraad van mening dat er al genoeg onderzoeken hadden plaatsgevonden en dat voor -en tegenstanders van de weg elkaar niet zouden overtuigen met nóg meer berekeningen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.