Groep krakers neemt intrek in Utrechts kantoor

© RTV Utrecht
UTRECHT - Het kantoorgebouw aan de Eendrachtlaan 10 in Utrecht is gekraakt. Het is de bedoeling dat het pand begin volgend jaar gesloopt wordt voor de woningbouw in de Merwedekanaalzone. "Het aantal mensen dat hier verblijft wisselt. Het zijn er 15 tot 25", laat een van de krakers weten aan RTV Utrecht.
De krakers hebben het Openbaar Ministerie naar eigen zeggen op de hoogte gebracht van hun actie. Op de gevel van het kantoorgebouw aan de Eendrachtlaan hangt een brief die is gericht aan de officier van justitie en is ondertekend door Woongroep ALU. "Het is voor ons - studenten, kunstenaars en jonge ondernemers - lastig om in Utrecht woon- en werkruimte te vinden door onder andere een groot tekort aan sociale huur en een explosieve groei van huurprijzen", schrijven de krakers.
De brief aan het OM die op het kantoorgebouw is geplakt.
De brief aan het OM die op het kantoorgebouw is geplakt. © RTV Utrecht

BLIJVEN TOT DE SLOOP

Het herontwikkelen van de Eendrachtlaan moet begin 2019 van start gaan. De krakers willen het liefst tot de sloop blijven zitten, maar laten ook weten dat ze de woningbouwplannen niet in de weg willen zitten. "We weten als geen ander hoe hoog de woningnood in Utrecht is. Daarom zijn wij bereid medewerking te verlenen zodra aantoonbaar en aannemelijk gemaakt kan worden dat de omgevingsvisie op korte termijn daadwerkelijk uitgevoerd wordt." 
We willen graag in gesprek met de eigenaar
Kraker

EIGENAAR

Volgens de krakers zijn de politie en de eigenaar van het kantoor, Oké Vastgoedgroep B.V., inmiddels op de hoogte. "Wij willen graag in gesprek met de eigenaar. Het zou zonde zijn als dit pand tot de sloop leeg blijft staan. Misschien kunnen we een overeenkomst sluiten. Maar ik heb van een huisgenoot begrepen dat hij onaangenaam verrast is omdat hij nog plannen zou hebben met het pand, maar daar hebben we nog geen vergunningen van kunnen vinden", vertelt een van de krakers. Of het vastgoedbedrijf aangifte heeft gedaan, is nog onduidelijk.
De gemeente Utrecht laat weten dat de kraakactie bij hen bekend is, maar dat ze geen rol speelt bij een eventuele ontruiming omdat ze geen eigenaar is van het kantoor.
Poster op het kantoor.
Poster op het kantoor. © RTV Utrecht
Het kantoor aan de Eendrachtlaan 10.
Het kantoor aan de Eendrachtlaan 10. © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.