RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Megaluxe rijtuigen gerestaureerd voor Kasteel de Haar

1/2
HAARZUILENS - Al komt er geen bladgoud aan te pas, de drie rijtuigen die Kasteel de Haar laat restaureren zijn minstens zo bijzonder als de Gouden Koets.

In een werkplaats in Overijssel staan drie rijtuigen die ooit de show stalen op Kasteel de Haar. De steenrijke baron Etienne van Zuylen van Nijevelt van de Haar en zijn echtgenote Hélène de Rothschild waren fanatieke liefhebbers van het aangespannen rijden en hadden dan ook de Rolls Royce onder de rijtuigen. 60 jaar stonden de veertien vervoersmiddelen in het Nationaal Rijtuigmuseum in een depot en ze kunnen dus wel een opknapbeurt gebruiken.

Of ze er ooit zelf in is gaan zitten? Rijtuigrestaurator Maria Stolk grinnikt. "Nee hoor, dat heb ik nog nooit gedaan." Maria heeft al 40 jaar ervaring met rijtuigen. Met een precisie van een chirurg werkt Maria aan de Calèche, Grand Duc en Jachtbreak, zoals de drie belangrijkste rijtuigen van Kasteel de Haar heten. Op haar werkbank liggen wattenstaafjes. Honderden gaan er doorheen tijdens het verwijderen van oude laagjes vernis. Maria wijst naar één van de rijtuigen die in haar werkplaats staan. "Er hingen hele lagen verf los en die krulden om naar beneden. Dat hebben we eerst heel voorzichtig vast gemaakt voor we de rijtuigen überhaupt konden vervoeren."

De details op de rijtuigen vertellen het verhaal van toen. Als Maria een stuk stof openvouwt komt er een geschreven tekst tevoorschijn: 'Brak baron de Zuylen 619'. Er had eigenlijk 'breek' moeten staan in plaats van 'brak'. "Ze konden vast nog niet goed schrijven in die tijd", lacht Maria.

De restauratie gaat zeker een half jaar per rijtuig in beslag nemen. De stoffen die worden gebruikt komen uit Frankrijk, de wol uit Engeland en de lampen uit Spanje. Maria zocht over de hele wereld naar de missende onderdelen die bij het rijtuig hoorden. De lampen die ze er nu op heeft geplaatst zijn misschien wel de originele, want ze hebben de inscriptie van dezelfde bouwer als het rijtuig. "Maar dat weten we natuurlijk niet zeker", zegt Maria.

Als ze af zijn gaan de rijtuigen terug naar huis, naar Kasteel de Haar. Ze komen dan in het stallencomplex te staan. Wie weet worden ze tegen die tijd dan nog eens in gebruik genomen en komen er zes schimmels voor de jachtbreak te staan, net zoals Hélène de Rothschild ze zelf door het kasteelpark stuurde.

Gouden Koets voor De Haar


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht