Uni's gaan actie voeren: "Prinsjesdag-plannen zijn ontgoochelend"

De opening van het nieuwe collegejaar op het Domplein.
De opening van het nieuwe collegejaar op het Domplein. © RTV Utrecht / Jordi de Jong
UTRECHT - Nederlandse universiteiten, waaronder die in Utrecht, gaan actie voeren tegen de hoge werkdruk. Professoren, studenten en bestuurders zijn het zat. Ze hoopten op extra geld, maar in plaats daarvan moeten ze juist extra bezuinigen.
"Het is echt ontgoochelend", zegt UU-hoogleraar Ingrid Robeyns tegen Radio M Utrecht. "Het wordt alleen maar erger. Mensen in wetenschappelijk onderwijs werken structureel over in avonden en weekenden. Er wordt roofbouw gepleegd op medewerkers."
Op den duur ga je steeds meer burn-outs hebben.
Ingrid Robeyns
Robeyns snapt niet dat het kabinet opnieuw bezuinigingen aankondigt, terwijl juist werd gevraagd om wat extra geld om werkdruk te verlagen. "We proberen al een heel jaar op basis van cijfers en argumenten duidelijk te maken aan de minister dat de rek in het wetenschappelijk onderwijs er helemaal uit is."
Elf universiteiten doen mee aan het protest volgende week. Het gaat om ludieke acties. Zo worden onder meer buiten colleges gegeven. In Utrecht gebeurt dat op donderdag 27 september. De locatie is nog onbekend.
Het wordt alleen maar erger.
Ingrid Robeyns
Volgens Robeyns gaan studenten op den duur ook iets merken van de hoge werkdruk bij leraren. "Er is minder tijd voor begeleiding en de klassen worden groter. Op den duur ga je steeds meer burn-outs hebben. En de overheid wil dat wij wetenschappelijk onderzoek van wereldformaat leveren. Waar eindigt dit?"
De boze hoogleraar Ingrid Robeyns vertelt op Radio M Utrecht over de torenhoge werkdruk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.