Amerikaanse rivierkreeft eet natuurproject Westbroek op

© Wikipedia / Entomolo
WESTBROEK - De Amerikaanse rivierkreeft heeft een natuurproject in Westbroek in het honderd laten lopen. Onderzoekers waren bezig met kweken van trilveen op de Westbroekse Zodden, maar rekenden buiten de eetlust van de exotische kreeft.
Boswachter van Staatsbosbeheer Bert van Dijk legt uit: "Trilveen is een natuurverschijnsel dat superzeldzaam is in Nederland. Een van de plekken in Utrecht waar dat voorkomt is op de Westbroekse Zodden. De aangroei gaat redelijk, maar de provincie en Staatsbosbeheer willen dat natuurverschijnsel op meer plekken krijgen. Vandaar dat onderzoeksproject, waarbij specifieke soorten worden ingeplant die zorgen voor verlanding." Van Dijk voegt eraan het wel tientallen jaren duurt, voordat het veen land wordt.

OORZAAK

Het trilveen in Westbroek moest groeien op kokosmatten. Maar dat is niet gelukt. Een van de oorzaken kan tijdelijk slechte waterkwaliteit zijn. Maar volgens Van Dijk ligt het meer voor de hand dat dieren de schade hebben veroorzaakt. "De wilde eend, de meerkoet, maar waarschijnlijker nog de Amerikaanse rivierkreeft."

ALLESETER

"De rivierkreeft is een exoot, die door omstandigheden naar Nederland is gekomen. Hij heeft het zo naar zijn zin, dat hij zich enorm uitbreidt. Ten koste van de inheemse flora en fauna. Het is een alleseter, dus eet zowel planten als dierlijk voedsel. Nou, en in het geval van dat onderzoek zou het wel eens zo kunnen zijn dat de plantjes die we in die proef hadden, dat hij die opgevreten heeft."

MOLENPOLDER

Toch is het niet het einde van het trilveen. Even verderop is een soortgelijk onderzoek bezig in de Molenpolder, in twee petgaten in open wateren. "Daar worden aan een kant de rivierkreeften weggevist. En daar zie je nu al dat het water weer helder wordt. En daardoor krijg je weer meer plantengroei en hopelijk op termijn trilveen", besluit Van Dijk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.