Kamp Amersfoort wil van stille tocht traditie maken

Vorig jaar was de eerste Tocht van Vrees en Hoop.
Vorig jaar was de eerste Tocht van Vrees en Hoop. © RTV Utrecht / Rik Dogger
LEUSDEN - Kamp Amersfoort wil van de Tocht van Vrees en Hoop een jaarlijkse traditie maken. De eerste editie afgelopen jaar trok ruim driehonderd deelnemers. Dit jaar hoopt de organisatie nog meer mensen aan te trekken.
Tijdens deze tocht op 11 oktober lopen de deelnemers met een kaarsje van het kamp naar station Amersfoort. Dit is dezelfde route die tienduizenden gevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten lopen. Vanaf het station werden zij vervolgens gedeporteerd naar kampen in nazi-Duitsland.
"We lopen in hun voetsporen, over dezelfde weg. Zo maken we enigzins invoelbaar wat zij toen hebben meegemaakt", aldus Willemien Meershoek, directeur van Kamp Amersfoort. "Al mogen wij na afloop naar huis en werden zij afgevoerd naar de meest vreselijke oorden."
11 oktober is gekozen omdat op die dag in 1944 het grootste transport plaatsvond. Meer dan 1400 mannen werden toen naar kamp Neuengamme gebracht. De meesten keerden nooit terug.
Over een maand lopen er ook leerlingen van het Corderius College mee. Bovendien verwacht de organisatie veel nabestaanden van gevangenen in de tocht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.