Amersfoorter (74) krijgt zeven jaar cel voor wurgen echtgenote

© Keistadnieuws
AMERSFOORT - De 74-jarige Piet G. uit Amersfoort is veroordeeld tot zeven jaar celstraf voor het doden van zijn echtgenote (75). Hij wurgde haar op 12 maart dit jaar in hun bovenwoning aan de Noordewierweg.
De gepensioneerde sigarenboer stond twee weken geleden al onder grote belangstelling van onder meer familieleden voor de rechter. Hij hoorde de officier van justitie toen acht jaar celstraf eisen voor doodslag. De kans op herhaling achtte het OM klein. De agressie van de Amersfoorter zou specifiek op zijn echtgenote zijn gericht. Het motief voor zijn afschrikwekkende daad bleef onduidelijk. G. zei tijdens de zitting dat hij zich weinig kan herinneren van de gebeurtenissen. De Amersfoorter zou zich lang na zijn daad hebben afgevraagd of het niet een droom was.

PROBLEMEN

In de rechtszaal werd duidelijk dat hij en zijn 75-jarige vrouw de laatste drie jaar geen leuk leven hadden. Het kinderloze echtpaar had maar mondjesmaat contact met familieleden. Ze raakten sociaal geïsoleerd, ook omdat ze hun tabakswinkel aan de Noordewierweg inmiddels hadden gesloten. Uitstapjes maakten ze niet meer. Gezondheidsproblemen speelden daarbij een grote rol. Zij had hartproblemen en hij kampte met de gevolgen van suikerziekte.

BEGINNENDE DEMENTIE

Uit onderzoek is gebleken dat G. kampt met een persoonlijkheidsstoornis, depressiviteit en beginnende dementie. Zijn handelen kan hem volgens deskundigen daarom maar in verminderde mate aangerekend worden. G. zou in aanzienlijke mate beperkt zijn geweest in zijn keuzevrijheid en gedragingen. De rechtbank is het daarmee eens en vindt dat hiermee onvoldoende rekening is gehouden bij de strafeis. Daarom is er zeven jaar celstraf opgelegd in plaats van acht jaar.

NABESTAANDEN

De rechtbank stelt daarnaast dat de Amersfoorter de nabestaanden onherstelbaar verlies en veel leed heeft toegebracht. "Dat bleek ook uit de indrukwekkende slachtofferverklaring die de zwager van het slachtoffer op de zitting heeft voorgelezen."
De leeftijd van de man is voor de rechtbank geen reden om tot een lagere straf te komen. Ook de vooruitzichten met betrekking tot zijn gezondheid zijn dat niet. "Er is sprake van een ernstig feit met een grote maatschappelijke impact. Verdachte is in 2003 veroordeeld voor een poging tot doodslag op hetzelfde slachtoffer. De rechtbank rekent dit de verdachte zwaar aan en weegt dit mee in het bepalen van de straf."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.