Nieuwe toren in Amerongen: "Je kijkt helemaal rond, de Betuwe in"

© Jan Griffioen
AMERONGEN - Een nieuwe uitkijktoren op de Amerongse Berg lijkt er te komen. Het college van burgemeester en wethouders in Utrechtse Heuvelrug staat positief tegenover het initiatief van de Stichting Amerongen Inspireert.
"Daar zijn we heel blij mee", zegt Rein van Ee, voorzitter van de stichting. Het wordt een herbouw van torens die er in het verleden gestaan hebben. Er heeft ooit een houten toren gestaan en er heeft een metalen toren gestaan. De houten toren is afgebrand en de metalen toren is afgebroken omdat die slecht onderhouden was."
De toren wordt gebouwd op de hoogste plek van de Amerongse Berg, op 69 meter. De toren zelf is 34 meter. "En dan ziet hij over de bossen heen, en dan kijk je helemaal rond naar de Gelderse Vallei de Betuwe in, en dan heb je een prachtig uitzicht."

DUURZAAM

Volgens Van Ee wordt de toren duurzaam gebouwd, met hout van Staatsbosbeheer. De toren wordt ook geplaatst op grond van Staatsbosbeheer. En het wordt een toren die in modules opgebouwd wordt."

CROWDFUNDING

Van Ee schat de kosten van de toren tussen de 100.000 en 150.000 euro. Over de financiering zijn gesprekken met meerdere partijen, onder meer met een aantal banken. Voor het resterende bedrag kijkt de stichting naar de mogelijkheid van crowdfunding.

NIET GRATIS

Omdat de toren op grond van Staatsbosbeheer komt, moeten bezoekers ook betalen voor de entree. Van Ee legt uit: "Er is een erfpachtovereenkomst met Staatsbosbeheer. Daar moet een verdienmodel inzitten. Staatsbosbeheer is een semi-overheidsinstellingen en die werken tegenwoordig met verdienmodellen. Dat kun je technisch oplossen met een tourniquet, waarin je met de pinpas betaalt". De hoogte van de entree staat nog niet vast. "Er wordt gedacht aan een bedrag 1 euro, maar dat moet later blijken."
De komst is nog niet helemaal in kannen en kruiken. Er is nu een constructeur bezig om de tekeningen te maken. Daarna wordt de officiële bouwtekening ingediend en die komt nog ter inzage te liggen. Toch heeft Van Ee een stip op de horizon gezet als het gaat om de opening. De hoop is dat de bouw in oktober volgend jaar kan starten en dat de opening wordt gevierd in december 2019.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.