Meer onderzoek om prostitutie in Utrecht mogelijk te maken

Ontwerp het Nieuwe Zandpad
Ontwerp het Nieuwe Zandpad © Gemeente Utrecht
UTRECHT - De gemeente Utrecht gaat meer onderzoek doen naar legale prostitutie in Utrecht. Doel is om te kijken hoe het Nieuwe Zandpad alsnog kan worden ontwikkeld.
Na het sluiten van de schuitjes op het Zandpad wil de gemeente in de directe omgeving een nieuwe prostitutiezone bouwen. Daar moeten sekswerkers zelfstandig, vrijwillig en onafhankelijk kunnen werken. Maar de aanbesteding voor de bouw van 162 ramen is al drie keer mislukt.
De gemeente ziet een groot aantal redenen waarom het niet gelukt is. In een brief aan de raad somt het college ze op. Zo zouden reguliere ontwikkelaars terughoudend zijn om zich in deze branche te begeven. In de vastgoedsector is vaak onvoldoende kennis over de raamprostitutiebranche.
WET- EN REGELGEVING
De gemeente schrijft: "Voor sommige ontwikkelaars leidt de verplichte Bibob-procedure tot onzekerheid over de continuïteit van hun bedrijfsvoering: ontwikkelaars zien risico's in de investeringen die zij doen in relatie tot mogelijke toekomstige problemen die tot leegstand zouden kunnen leiden. Sommigen vinden het aantal van 162 werkruimten teveel of hebben problemen met de eisen die aan de exploitatie gesteld worden."
Dan zijn er ook nog obstakels met de financiering. De gemeente zegt dat de banken niet staan te springen om het project te financieren. Investeerders moeten daarom veel eigen geld inbrengen. Tenslotte constateert de gemeente dat de markt is veranderd. Ramen staan vaker leeg en klanten zoeken eerder hun weg via het internet.

MEER INZICHT

Met het onderzoek moet er meer inzicht komen hoe een vierde aanbesteding wel succesvol kan zijn. Burgemeester Jan van Zanen: "Uit de vorige procedures hebben wij de conclusie moeten trekken dat doorgaan op dezelfde weg weinig kans van slagen heeft. Daarom nemen wij nu tijd om samen met experts en belanghebbenden te onderzoeken onder welke voorwaarden het wél kansrijk is om veilige en schone raamprostitutie aan het Nieuwe Zandpad te realiseren."
Het terrein waar de prostitutiezone moet komen is eerder bouwrijp gemaakt. Inmiddels maakt de buurt zich zorgen over de verloedering van het gebied. De gemeente zegt toe om het gebied op korte termijn op te ruimen, en het in de toekomst netjes te houden.
Over circa negen maanden zou het onderzoek van de burgemeester moeten leiden tot een nieuwe aanbesteding.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.