OM boekt overwinning en mag verkeershufters gericht aanpakken

© Petershotnews.nl
LEUSDEN - Het Openbaar Ministerie heeft een belangrijke overwinning behaald in de strijd tegen hardleerse automobilisten die aan de lopende band verkeersmisdrijven en overtredingen begaan. Voor het eerst is een verkeershufter veroordeeld die urenlang door de politie in de gaten werd gehouden op de weg. De rechter in Utrecht keurt de nieuwe actie van de politie goed. Het gevolg is dat deze aanpak vaker zal worden toegepast. 
Het proces vandaag voor de rechtbank in Utrecht was daarmee een soort proefproces voor justitie. Het draait om een 21-jarige automobilist uit Leusden die terecht stond wegens bumperkleven en veel te hard rijden. Hij werd door de politie op twee dagen extra in de gaten gehouden als onderdeel van de nieuwe Dadergerichte Aanpak Verkeersveelplegers. Jaarlijks komen er volgens justitie 600 mensen om het leven in het verkeer, veelal door het rijgedrag van anderen. En daar wil justitie wat aan doen.
We hebben nadrukkelijk belangstelling voor mensen die een risico vormen in het verkeer omdat ze zich stelselmatig niet aan de regels houden en een grote kans op ongevallen veroorzaken
Landelijk verkeersofficier Damen
De man was al eerder door de rechter veroordeeld voor het rijden zonder geldig rijbewijs en heeft een dossier van 6 pagina's vol misdrijven en overtredingen als te hard rijden, rijden onder invloed en door rood rijden. Vorig jaar raakte hij daardoor al vier maanden zijn rijbewijs kwijt en kreeg hij een voorwaardelijke celstraf van 2 weken. Vanwege de lange reeks overtredingen besloten het OM en de politie hem gericht in de gaten te houden.  

INBREUK OP DE PRIVACY

Op 24 augustus vorig jaar zag een motoragent in burger de automobilist in IJsselstein 150 km/u rijden op een weg waar je 80 mag. Daarna gaf hij op de A2 extra gas en liep de snelheid op tot zeker 230 km/u. Een week later werd hij gevolgd door een onopvallende videowagen. Hij reed toen 55 km/u te hard op de A2 bij Utrecht. Bij Leusden zagen de agenten hem bumperkleven. Met een snelheid van 135 km/u hield hij slechts negen meter afstand tot zijn voorganger.
De advocaat van de man betoogde dat zijn cliënt niet zonder bevel van de officier van justitie langdurig door de politie geobserveerd had mogen worden, omdat dit een inbreuk op de privacy zou zijn. Ook zou er geen aanleiding voor het volgen zijn geweest, omdat de bestuurder niet van een misdrijf werd verdacht. Hij vroeg daarom het OM niet ontvankelijk te verklaren en zijn cliënt vrij te spreken.
De rechter ging daar niet in mee. Volgens haar heeft het OM volgens de regels gehandeld, omdat de politiewet deze vorm van toezichthouden op de verkeersveiligheid toestaat. Bovendien was er geen sprake van langdurige observatie en wordt deze nieuwe aanpak gesteund door de minister van Justitie.
Voor het OM en de politie is de uitspraak een succes. Zij weten nu dat ze op het goede spoor zitten met de Dadergerichte Aanpak Verkeersveelplegers. "We zijn er heel blij mee", zegt landelijk verkeersofficier Achilles Damen tegen RTV Utrecht. "We hebben nadrukkelijk belangstelling voor mensen die een risico vormen in het verkeer omdat ze zich stelselmatig niet aan de regels houden en een grote kans op ongevallen veroorzaken. Die mensen die blijven we in de gaten houden: heel gericht en heel gestructureerd."

GELDBOETE EN RIJONTZEGGING

De rechter veroordeelde de man tot een boete van 1600 euro en een rijontzegging van drie maanden. Als hij weer in de fout gaat raakt hij nog eens vier maanden zijn rijbewijs kwijt. De eerdere voorwaardelijke celstraf is omgezet in een taakstraf van 60 uur, die hij nu ook moet uitvoeren. Daarmee komt de man er goed vanaf, het OM had ruim 5500 euro boete en een rijontzegging van 21 maanden geëist.    

MOGELIJK HOGER BEROEP

De Leusdenaar werd door de rechter vrijgesproken van de snelheidsovertredingen die de motoragent constateerde. Omdat de snelheidsmeter van de motor niet was geijkt, was de exacte overschrijding van de maximumsnelheid niet meer vast te stellen, oordeelde zij. Het openbaar ministerie gaat hier mogelijk nog tegen in beroep, zei Damen na afloop.    
De hardrijder zelf zei tijdens de zitting dat hij lesje nu wel heeft geleerd. Zijn rijbewijs heeft hij hard nodig voor zijn werk. Ook zei hij nu beseffen hoeveel gevaar zijn rijgedrag voor hemzelf en anderen oplevert. Het feit dat hij vorige week weer is aangehouden, dit keer voor bellen achter het stuur, boezemt het OM echter weinig vertrouwen in.
OM mag verkeershufters gericht aanpakken

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.