Contactdag Woerden: "Als jongeren maar weten waar ze heen moeten met hun problemen"

© Foto RTV Utrecht / Anne-Marie Verhagen
WOERDEN - Tweeduizend Woerdense jongeren en legio hulpverleners. Ze zijn vandaag bijeengekomen op een voetbalveld in Woerden. Doel: de jeugd vertellen bij wie ze allemaal terecht kunnen als ze hulp nodig hebben. Maar de hulpverleners hopen op meer.
Het is nog heel vroeg in de ochtend als in het vochtige gras van een voetbalveld van sc Woerden de eerste kraampjes worden opgebouwd. Om half acht in de ochtend moet er nog een hoop gebeuren, want de verwachting is dat het vanaf negen uur volstroomt met scholieren.
Een marktplaats vol met hulpverleners, vrijwel niemand ontbreekt. Natuurlijk is de politie er. Maar ook Jeugdzorg, Leerplicht, ambulancemedewerkers, Pretty Woman. En zo gaat de lijst door.

OVERLAST

"Jongeren moeten hier alle informatie kunnen halen die ze nodig hebben," zegt Iwan Esajas van de politie. Maar de dag moet ook bijdragen aan het kweken van respect. Bijvoorbeeld respect voor hulpverleners die aan het werk zijn. "Wij vinden het belangrijk dat als de brandweer of ambulance ter plaatse komt, dat we niet de situatie krijgen dat jongeren het werk verhinderen."
Op het veld zijn andere instanties bezig met het inrichten van de kraampjes. Een van de kraampjes is van de Leerplicht, waar leerlingen een quiz kunnen doen. Een medewerker beaamt met een lach dat leerplicht misschien niet de stand is waar middelbare scholieren het eerst naartoe zullen gaan. "Nou, ik ben heel benieuwd. Normaal gesproken niet. Maar ik hoop dat ze vandaag een andere kant van leerplicht gaan zien."

SEKS

Pretty Woman en Best Man zijn er ook, twee organisaties die zich bezig houden met alles op het terrein van seksualiteit. Liefde en relaties, maar ook problemen op het gebied van liefde, zoals loverboys. "Seksualiteit is denk ik nog steeds iets wat vooral als probleem wordt neergezet," zegt iemand vanachter de stand van Best Man. "Terwijl het juist iets is dat een positief geluid mag krijgen, want het is er gewoon, het gebeurt gewoon, en ik denk vooral dat het preventieve karakter daarin belangrijk is.
Op de vraag of dat niet een taak van de school is, fronsen de wenkbrauwen. "Of dat voldoende is, vraag ik me af. Wij komen namelijk cliënten tegen die er op school wel van hebben gehoord, maar die alsnog in de problemen zijn gekomen. Dus blijkbaar is het niet voldoende."
Jongeren struinen tussen de informatiekramen
Jongeren struinen tussen de informatiekramen © RTV Utrecht / Anne-Marie Verhagen
En dan is het tijd voor de kinderen. Na negenen stroomt het terrein vol, met honderden tegelijk. Er is meer voor ze te doen dan alleen foldertjes verzamelen. Bij de politie zien ze hoe het is om bij de ME te werken. Een jongen ramt met een wapenstok op een schild dat zijn vriendje vasthoudt. Even verderop wordt een ander voor de grap in de boeien geslagen.

DRUGS

Jongeren die nieuwsgierig zijn naar drugs gaan in gesprek met een agent. Achteraf blijkt het gesprek indruk te hebben gemaakt op een van de scholieren. "Hij vertelde dat een jongen iets gebruikt had, en dat die omviel en dat hij nu al twee jaar niet kan praten."
Het belangrijkste doel van de instanties lijkt aan het eind van de dag geslaagd; dat ze weten waar ze terecht kunnen met hun vragen. Op de vraag of hij drugs gaat gebruiken, zegt een jongen: "niet!" Maar de illusie dat dit voor alle bezoekers van vandaag geldt hebben de instanties niet...
Honderden jongeren komen af op de contactdag in Woerden

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.