Uit huis gezet: heftig maar vaak laatste redmiddel

© ANP
NIEUWEGEIN - Het is steeds minder vaak nodig om mensen uit huis te zetten. Dat concludeert Aedes, de koepel van woningcorporaties. Toch worden nog wel veel mensen uit huis gezet: vorig jaar 3700.
We horen er dan ook geregeld over in het nieuws. Gisteren nog: het stel uit Nieuwegein dat hun huis zou worden uitgezet vanwege het terroriseren van de buurt. En al jaren in het nieuws is het 'monster van Leersum', Ruud Rozendaal. Ook hij treiterde zijn buren.
Maar niet al die 3700 mensen die vorig jaar hun huis werden uitgezet zijn pesters. Het overgrote deel zelfs niet, dat zijn mensen die de huur niet meer kunnen betalen. Volgens Aedes gaat dat om 80 procent.
Advocaat Marcel van Wezel van Tomlow Advocaten in Utrecht herkent dat beeld. Zijn kantoor is specialist op het gebied van woningcorporaties en uitzettingen. "Het gaat inderdaad meestal om een huurachterstand", vertelt hij. "En die moet minimaal drie maanden zijn."

HULPVERLENING

Woningcorporaties doen volgens de koepel veel om te voorkomen dat ze mensen uit huis moeten zetten. Marcel van Wezel herkent dat beeld: "Denk aan schuldhulpverlening en andere oplossingen om de huurachterstand op te lossen. En daarnaast zijn er natuurlijk ook gevallen van huurders die vrijwillig vertrekken als ze hun huis niet langer kunnen betalen."

OVERLAST

Naast huurachterstand, worden mensen ook uit hun huis gezet vanwege wietteelt, illegale onderverhuur en overlast. Maar die overlast moet erg ver gaan voordat een rechter beslist dat uit huis zetten de beste keus is. Advocaat Marcel van Wezel: "Daar gaat vaak heel erg veel aan vooraf. Eerst een briefje door de bus bij de buren. Een goed gesprek en een kop koffie. Als dat niet werkt, proberen mensen vaak buurtbemiddeling en ga zo maar door". 

BONT MAKEN

Om uit huis te worden gezet moeten mensen het kortom behoorlijk bont maken. Huurders hebben veel rechten en een woningcorporatie kan niet zomaar een huurcontract ontbinden en de rechter moet zich dus over de kwestie buigen.
Het moet zodanig ernstig zijn dat de buurt dat echt niet meer hoeft te accepteren
Advocaat Marcel van Wezel
Van Wezel ziet in zijn praktijk van alles voorbijkomen. In zaken waarbij de corporatie gelijk krijgt van de rechter moeten de bewoners zich ernstig misdragen: "Bedreigingen, fysieke mishandeling en ook vaak ongewenst bezoek, denk aan junks, zwervers of prostituees. Het moet zodanig ernstig zijn dat de buurt dat echt niet meer hoeft te accepteren."

KOOPWONINGEN

Uitzettingen komen veel vaker voor bij mensen die in een huurhuis wonen dan bij mensen die zelf een huis hebben gekocht. Van Wezel: "Een eigendom is zo sterk, het is haast niet mogelijk om mensen uit hun eigen huis te krijgen. Een koophuis een paar weken laten sluiten kan soms wel."
"Wat wel vaker gebeurt is dat mensen een dwangsom wordt opgelegd. Dat gebeurde bijvoorbeeld ook bij het 'monster van Leersum'. Dus dan wordt gezegd, als u het nog een keer doet, dan moet u betalen. Als dat bedrag maar hoog genoeg is, moeten mensen uiteindelijk natuurlijk wel hun huis verkopen."
Om wat te kunnen doen aan herhaaldelijke woonoverlast heeft bijvoorbeeld burgemeester Piet Zoon van Veenendaal onlangs voorwaarden vastgesteld om in te kunnen grijpen. Dat gaat dan alleen om tijdelijke maatregelen, de gemeente heeft geen bevoegdheid om mensen definitief hun huis uit te zetten.
Mijn ervaring is wel dat mensen meestal wel weer ergens een eigen plek vinden
Advocaat Marcel van Wezel

HOE WERKT ZO'N HUISUITZETTING

Volgens de advocaat gaan uitzettingen meestal via een deurwaarder. Huurders krijgen wel eerst de kans om zelf hun spullen te pakken. "Maar als dat niet gebeurt worden de spullen afgevoerd en meestal vernietigd, dat is goedkoper dan opslaan. De mensen zijn vervolgens aangewezen op hun eigen netwerk en is er ook nog wel hulpverlening."
Maar feit blijft: mensen die uit huis worden gezet staan op straat. "En in Utrecht is het zo geregeld dat wie vanwege hennep uit huis is gezet, binnen twee jaar niet in aanmerking komt voor een andere huurwoning. Maar mijn ervaring is wel dat mensen meestal wel weer ergens een eigen plek vinden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.