Gemeente Utrecht: Geen parkbeheerder tegen overlast Máximapark

Hooibalen in het park werden in brand gestoken.
Hooibalen in het park werden in brand gestoken. © 112mediautrecht
LEIDSCHE RIJN - De gemeente Utrecht vindt het niet nodig om een parkbeheerder aan te stellen om overlast van jongeren in het Máximapark aan te pakken. Wethouder Linda Voortman (GroenLinks) zei dat op vragen van de PvdA. Die partij vroeg om een betaalde kracht om overlastgevende jongeren in het park aan te spreken op hun gedrag maar het college gelooft meer in vrijwilligers.
Het regent incidenten in het park in Leidsche Rijn. Alleen al deze zomer is er zes keer brand gesticht. Deze week werden hooibalen in het park in de fik gestoken. Vernielingen zijn bovendien aan de orde van de dag: prullenbakken worden regelmatig omgegooid en parkmeubels worden met graffiti beklad. Ook zijn meerdere kunstwerken gesloopt, zoals een grote Gerrit Rietveld-stoel die in stukken werd geslagen.
Een replica van een Gerrit Rietveldstoel werd gesloopt.
Een replica van een Gerrit Rietveldstoel werd gesloopt. © Ursula van Duin
Vrijwilligers die het park schoonhouden, hebben er genoeg van. Regelmatig trekken ze het park in om op te ruimen, maar het voelt soms als dweilen met de kraan open. Een omwonende die graag anoniem wil blijven zegt: "Vooral op zomeravonden zijn er hier types die blijven hangen, fikkie stoken of de boel kapotmaken. Ze rijden bovendien met bromfietsen door de perken. Het is triest."

TOEZICHT

Er is wel toezicht in het park in de vorm van buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's). Zij zien echter niet alles. Door de grootte van het park is het makkelijk om uit zicht van omwonenden te blijven. "Het is een soort kat-en-muis spel. Als de boa's het park uit gaan, komen de jongeren er weer aan. Ze zitten soms tot drie uur 's nachts in het park en maken veel herrie."

POLITIEK

Volgens VVD-raadslid Gertjan te Hoonte ligt de oorzaak bij jongeren in Leidsche Rijn die zich stierlijk verelen en daarom rotzooi trappen. Hij vindt dat er hard moet worden opgetreden maar ook dat er meer voorzieningen moeten komen. "We moeten niet alleen maar wipkippen neerzetten, maar ook iets regelen voor de pubers. Daarnaast moet er voldoende handhaving en toezicht zijn, ook 's avonds."

VERLICHTING

Volgens de VVD moet er ook betere verlichting komen. Die is nu minimaal omdat de natuur in het park voorop staat. Daardoor is het volgens de VVD te makkelijk om ongezien brand te stichten of vernielingen aan te richten. Te Hoonte: "Er zijn nu gewoonweg te veel donkere plekken in het park."
Er zijn meer partijen die zich inzetten voor het verbeteren van de veiligheid in het Utrechtse park. Zo heeft D66 vragen gesteld aan de wethouder over de overlast. Die partij wil dat de gemeente met jongerenwerk kijkt naar een oplossing.
De PvdA pleitte voor een parkbeheerder speciaal voor het Máximapark. Het college vond dat niet nodig. Wethouder Linda Voortman zei dat donderdagmiddag.

AANSPREKEN

Voorlopig staan de vrijwilligers er dus alleen voor. Maar de jongeren op hun gedrag aanspreken, durfen omwonenden inmiddels niet meer. "Dan krijg je alleen maar een grote bek. Dat doe ik niet meer. Het enige wat je over je heen krijgt, is een boel gevloek en gescheld. Dat wil ik niet. En de volgende dag wil ik ook met een prettig gevoel door het park kunnen lopen zonder bang te zijn dat ik iemand tegenkom die boos is."
Tweet van de wijkagent...
Tweet van de wijkagent... © @PolitieVDM, Twitter
De buurtbewoner hoopt wel dat er nu eindelijk eens een einde komt aan de overlast: "We willen het park als vrijwilligers mooi maken, zodat iedereen ervan kan genieten. De overlast is dan ook jammer. Het is net alsof je je auto gepoetst hebt en er vliegt een kraai over en die schijt op je auto. Dat is niet prettig."

GEMEENTE

De gemeente Utrecht laat weten dat jongerenwerk in gesprek gaat met jongeren in de wijk: "De signalen over jongerenoverlast in het Máximapark hebben onze aandacht. We krijgen meldingen over onder meer graffiti, zwerfvuil en overlast van brommers en scooters. Vanuit de gemeente is er veelvuldig contact met de parkorganisatie en de wijkagent."
Vrijwilligers Máximapark zijn overlast jongeren helemaal zat

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.