"Meer dan honderd gevaarlijke springkussens in omloop"

© RTL Nieuws
UTRECHT - In Nederland worden meer dan honderd springskussens verhuurd die gevaarlijk zijn voor kinderen. Dat gebeurt ook op acht locaties in de provincie Utrecht, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.
Het gaat om de populaire multiplay-kussens. Die worden in verschillende thema's aangeboden, bijvoorbeeld als krokodil. Volgens experts schuilt het gevaar binnenin. Daar zitten een opblaasbare tunnel en een trap naar een glijbaan. Gebleken is dat kinderen die gebruiken om op de ruim twee meter hoge wanden van het kussen te klimmen, waarna zij kunnen worden gelanceerd.
Afgelopen zomer liepen zeker twee kinderen een schedelbasisfractuur op na een val van een multiplay-kussen. De fabrikant en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in Utrecht weten daarvan, maar halen de kussens niet allemaal terug, aldus RTL Nieuws.
Hoogleraar veiligheidskunde Pieter de Gelder van de TU Delft vindt dat de NVWA sneller en harder moet ingrijpen. De fabrikant van de kussens laat weten de procedures te volgen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.