Utrecht: geen vuurwerkshow, mogelijk Defensievliegtuigjes tegen autobranden

© ANP
UTRECHT - Utrecht ziet af van een centrale vuurwerkshow in de stad. Volgens de gemeente is het niet haalbaar en heeft het 'geen substantieel positief effect' op de openbare orde in de wijken. Dat schrijft burgemeester Jan van Zanen in een brief aan de gemeenteraad, waarin hij het plan van aanpak rond de jaarwisseling toelicht.
In 2017 is onderzoek gedaan naar het draagvlak voor een centrale vuurwerkshow in Utrecht. Daaruit bleek dat 28 procent van de inwoners (waarschijnlijk) zal stoppen met het afsteken van vuurwerk, als er een professionele vuurwerkshow wordt georganiseerd. Er is vervolgens onderzoek gedaan en gekeken naar de ervaringen in andere steden.
Volgens de gemeente is gebleken dat de kosten van een vuurwerkshow hoog zijn. Ook zijn er veel agenten en handhavers voor nodig, die juist ook ingezet moeten worden om dreigende onrust in wijken in de kiem te smoren.

VUURWERKVRIJE ZONES

In de raadsbrief staat verder dat Utrecht het aantal vuurwerkvrije zones wil uitbreiden. Ook komen er maatregelen om het melden van vuurwerkoverlast en -vernielingen eenvoudiger te maken. Onder meer door aanpassingen in de Slimmelden-website en het toevoegen van de mogelijkheid van 24x7 app-contact in het Slimmelden systeem. Ook wordt onderzocht of vuurwerkoverlast en vuurwerkvernielingen als thema hierin kunnen worden meegenomen.

ONBEMANDE VLUCHTSYSTEMEN

In een andere brief aan de raad gaat de burgemeester in op de vele autobranden in Utrecht tussen Kerst en Oud en Nieuw, vooral in Hoograven en Kanaleneiland. De gemeente overweegt onbemande vluchtsystemen van Defensie in te zetten als er weer sprake is van een hausse aan autobranden in een wijk.
"Deze vluchtsystemen brengen realtime in kaart wat de situatie op de grond is. Ze maken weinig geluid en vliegen op veilige hoogte. De privacy van de burgers wordt niet aangetast en er wordt gevlogen conform de strengste luchtvaarteisen", zo schrijft de gemeeente. Om de inzet daadwerkelijk mogelijk te maken wordt een uitgebreid plan opgesteld dat ter besluitvorming aan de raad, politie en justitie zal worden voorgelegd.

GEEN DASHCAMS

De gemeente heeft besloten om geen collectieve inkoop van dashcams voor bewoners te faciliteren. De beelden zijn onvoldoende bruikbaar. Daarnaast zijn de dashcams in auto's een aantrekkelijke buit voor dieven. Het extra inzetten van de politiehelikopter is afgeschoten in verband met geluidsoverlast. Het gebruik van politiedrones is als niet kansrijk beoordeeld, omdat de drone van de Landelijke Eenheid niet boven bevolkte gebieden mag vliegen.
De gemeente gaat wel inzetten op extra nachtelijk en flexibel toezicht, flexibel cameratoezicht, jongerentoezichtteams,  stadsmakers, jongerenwerk (toezicht, alternatief vrijetijdsaanbod voor jongeren), korte lijnen met taxicentrales en vervoerder Qbuzz, bewustwording via scholen en social media.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.