Hoognodig: meer openbare toiletten die ook voor mindervaliden toegankelijk zijn

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - Een dagje winkelen of in de avond lekker uitgaan in de binnenstad van Utrecht kan een vervelende wending nemen als je moet plassen en er geen toilet in de buurt is. Het gebrek aan openbare toiletten, die ook voor mindervaliden goed toegankelijk zijn, blijkt een groot probleem.
Vooral de groep rolstoelgebruikers is ontevreden. In 2005 werd dat probleem al aangekaart bij de gemeente Utrecht. Zij besloot daarop openbare toiletten te plaatsen die voor die groep goed toegankelijk waren. "Maar een paar jaar later waren ze ineens weg, ze waren niet mooi", zegt Job Haug, beleidsmedewerker bij Stedelijk Overleg Lichamelijk Gehandicapten Utrecht (SOLGU).
Ervoor in de plaats kwamen pop-up toiletten in de binnenstad van Utrecht, op het Janskerkhof. Van maandag tot donderdag zitten ze ondergronds. Op donderdag komen ze omhoog en kan iedereen er gebruik van maken tot zondagavond. Of nou ja, iedereen? "Voor mannen en vrouwen zonder rolstoel is het toilet geschikt, maar mensen met een beperking kunnen er geen gebruik van maken", zegt Haug.
Mensen met lef doen een luier om, maar dat is niet meer van deze tijd
Job Haug

HOGENOOD

Hij pakt zijn telefoon erbij en opent een app met de naam HogeNood. Haug: "Dit is een app die de dichtstbijzijnde toiletten laat zien. We staan nu op Janskerkhof en er zijn hier wel toiletten in de omgeving maar die zijn allemaal dicht. En als ik zoek naar een mindervaliden toilet in de buurt moet je 1,5 kilometer lopen. Dus dat betekent dat je je plas allang kwijt bent als je daar gearriveerd bent."
Door het gebrek aan openbare toiletten gaan mensen minder snel de deur uit omdat ze hun plas niet op kunnen houden, zegt Haug. Dat blijkt ook uit een onderzoek van Continentie Stichting Nederland (CSN). In Nederland kampen ruim 3,5 miljoen mensen met een vorm van plasproblemen. Zij durven vaak niet spontaan een dagje uit te gaan of te winkelen uit angst dat er geen toilet in de buurt is. Een enkeling durft helemaal de deur niet uit. Haug: "Mensen die lef hebben, doen misschien een luier aan waar 1,5 liter water in kan. Maar dat is natuurlijk niet van deze tijd."
Een voorbeeld van het pop-up toilet op Janskerkhof in Utrecht.
Een voorbeeld van het pop-up toilet op Janskerkhof in Utrecht. © Gemeente Utrecht
Ook voor ouderen is het gebrek aan openbare wc's een probleem. Er heerst een taboe, volgens Haug. "Ouderen kunnen vaak niet meer grotere afstanden lopen terwijl ze hoognodig moeten. Het is belangrijk dat het overal beter aangegeven staat en dat er betere spreiding is. Sommige toiletten gaan ook pas om tien uur open."
De gemeente moet anderen stimuleren om wc's te plaatsen
Job Haug
VN-VERDRAG HANDICAP
De gemeentes Utrecht, Woerden en de Utrechtse Heuvelrug zijn zogenaamde 'koplopers' van het VN-verdrag Handicap dat op 14 juli 2016 in werking trad. Het doel van het verdrag is het bevorderen, beschermen en waarborgen van meedoen in de samenleving door mensen met een beperking. In totaal hebben 25 gemeentes de 'koploper' titel gekregen. Die gemeentes moeten een voorbeeld zijn op het gebied van beleid voor mindervaliden. Daar hoort ook het aanbod van openbare toiletten voor die groep bij.
"Iedereen is verantwoordelijk, maar de gemeente is een sturend orgaan, die zou daar beleid op moeten maken", zegt Haug. "Ze moeten anderen stimuleren om wc's te plaatsen. Met name voor bij de horeca, want als je hier 's avonds uit gaat is er niets."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.