Kinderopvanglocaties twijfelen over gebruik Stint na dodelijk ongeval Oss

© RTV Utrecht
UTRECHT - Utrechtse kinderopvanglocaties heroverwegen het gebruik van de Stint, de elektrische bakfiets waarmee vanochtend een dodelijk ongeluk gebeurde in Oss. Meerdere organisaties laten aan RTV Utrecht weten het onderzoek naar de oorzaak van het ongeval te willen afwachten, een enkele meldt per direct te stoppen met de stint.
Bij het ongeluk kwamen vanochtend vier kinderen om het leven. Een vijfde kind en de begeleidster raakten zwaargewond. Naar aanleiding daarvan lieten enkele grote kinderopvanglocaties in het land weten per direct te stoppen met het gebruik van de stint, meldde RTL Nieuws eerder.

ONDERZOEK AFWACHTEN

Kinderopvang Partou en SKA Kinderopvang, beiden met meerdere locaties in onze provincie, zeggen voorlopig gebruik te blijven maken van de elektrische bakfiets. Kinderopvang Woerden met meerdere locaties in de gemeente laat ook weten de Stint te blijven gebruiken zolang niet duidelijk is wat er precies is gebeurd in Oss.
BSO Buiten met vijf locaties in Baarn gaat ook door met de inzet van de Stint. Een medewerkster zegt dat de kinderopvang überhaupt al een strict verkeersprotocol heeft. "Zo steken we zo min mogelijk het spoor over. Naar aanleiding van het ongeval hebben we bovendien besloten om spoorwegovergangen voorlopig te mijden zolang niet duidelijk is wat er is gebeurd."
Kwink Kinderopvang, met 18 locaties in Veenendaal en Leersum, zegt juist per direct te stoppen met het gebruik van de elektrische bakfiets. Ook BSO Sterrenbos in Zeist gebruikt het vervoersmiddel voorlopig niet totdat duidelijk is wat de oorzaak is van het ongeluk in Oss. Enkele andere organisaties laten aan RTV Utrecht weten nog geen beslissing te hebben genomen.

OUDERS

Kinderopvanglocaties die de Stint blijven gebruiken, kiezen er vandaag voor dat besluit uit te leggen in een mail aan de ouders, meldt de NOS. Daarin geven ze ook een toelichting over het onderhoud van het vervoersmiddel en de opleiding die het personeel krijgt voor ze de Stint gaan besturen. Zo schrijft kinderopvang Mini Stek uit Utrecht in een mail aan ouders: "De vaste (getrainde) medewerkers halen de kinderen op en als er inval is zijn die ook getraind op de Stint."
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur zegt dat het lastig is om nu met oordelen over stints te komen. "Alles moet onderzocht worden. Het is ook aan de kinderdagverblijven om daarin een afweging te maken. Ik snap wel dat ze er over nadenken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.