Nieuw beleid moet jongerenoverlast Soest de kop indrukken

© Gemeente Soest
SOEST - Vandalisme hield een aantal inwoners van de gemeente Soest in de ban. In korte tijd werd een aantal volkstuintjes vernield. Eigenaren vermoedden overlast van jongeren. De gemeente Soest komt nu met een nieuw beleid om jongerenoverlast de kop in te drukken. Een nieuw beleid brengt politie, jeugdwerkers, gemeente en jeugdboa's bij elkaar om problemen bij de kern aan te pakken.

VERANDERDE SAMENSTELLINGEN

Burgemeester van Soest, Rob Metz, is hoopvol als hij over de nieuwe plannen praat. En die moesten er ook echt komen, zo blijkt. "Het oude beleid werd niet meer gebruikt", zegt Metz. "Dat komt omdat de samenstellingen van de groepen jongeren zijn veranderd. Vroeger praatten we over jeugd groepen die bijvoorbeeld voor overlast of crimineel gedrag zorgden. Maar de samenleving is veranderd dus die statische groepsverbanden komen niet meer voor. De jongeren kennen elkaar, whatsappen met zijn allen en ontmoeten elkaar in steeds wisselende samenstellingen. Daarom is een nieuw beleid nodig."
Het algemene doel van het plan is om te voorkomen dat de politie in moet grijpen, vertel Metz. Het probleem moet bij de kern aangepakt worden. "Jongeren wegjagen is maar weinig bevredigend. Ze moeten juist de gelegenheid hebben om elkaar te ontmoeten. Op sommige plekken staan al hangbanken waar wifi is. Die plekken zijn genoeg zichtbaar maar niet te dicht in de buurt van huizen."
NAAM- EN TOENAAM
Nieuw is het 7-stappenplan. Ze gaan mensen op systematische wijze volgen. Voornamelijk de echte 'uitwassen'; mensen die anderen onder de arm nemen waardoor een situatie escaleert, zo meldt Metz. Er worden namen en toenamen genoemd die tussen alle betrokken partijen gedeeld kunnen worden. "Dat valt binnen de privacywetgeving. En het is ook heel belangrijk dat we dat doen. Als we informatie delen kan elke partij het werk goed doen. Mocht het met iemand uit de hand lopen, dan schuift het steeds een hokje op en uiteindelijk ligt de naam bij mij op tafel. Omwille van het werk dat we willen doen, is het belangrijk deze informatie te delen. Daar moet je dan afspraken over maken voor je dat kunt gaan doen."
Overigens gaat het met het overlast nu redelijk goed, zegt Metz. "Jaren geleden waren we wereldkampioen overlast. Dat zijn we niet meer. Jongerenoverlast is van alle tijden, maar het moet niet uit de hand lopen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.