Omstreden dassenverhuizing Soesterberg begonnen

Omstreden dassenverhuizing Soesterberg begonnen
Omstreden dassenverhuizing Soesterberg begonnen © Twitter Luc Hoogenstein
SOEST - In Soesterberg is gestart met een omstreden dassenverhuizing. Op landgoed Oude Tempel leven twee dassen, maar die moeten wijken voor nieuwbouwplannen van de gemeente. Daarom werd er vandaag een speciaal dassenraster gebouwd.
Het dassenraster moet de dieren insluiten zodat ze gevangen en verhuisd kunnen worden. De dassen worden verplaatst naar Achterberg bij Rhenen. Daar is meer ruimte en rust voor het stel.

TEGENSTANDERS

Toen bekend werd dat de gemeente zou starten met de verhuizing kwamen de buurt en een aantal politieke partijen in opstand. Zij vrezen dat de verhuizing voorbarig is, omdat er nog procedures lopen tegen de nieuwbouwplannen op landgoed Oude Tempel.
Stichting Das&Boom is de uitvoerder van de verhuizing maar is niet blij met de relocatie. Deze partij zet zich in voor het welzijn van dassen. "Voor ons is het verhuizen een laatste redmiddel", legt Bert Hesse van Das&Boom uit. "Dassen hoor je eigenlijk niet te verhuizen, die zijn heel trouw aan hun leefgebied."
Toch heeft de stichting ingestemd met de verhuizing. De gemeente kwam pas in een heel laat stadium achter de aanwezigheid van de dassen. "Er zijn in het gebied grootschalige woningbouwplannen en inmiddels is er te weinig ruimte voor de dassen", legt D66-wethouder Nermina Kundic uit.

CAMERA'S

Een dassenverhuizing is een enorme operatie. Das&Boom houdt de dassen al maanden in de gaten. "We moeten weten hoeveel het er zijn en waar ze slapen", legt Bert uit. Door het observeren heeft Bert de dieren beter leren kennen. "Het zijn een mannetje en een vrouwtje. Ze zijn heel speels, dus we denken dat ze nog jong zijn."
De dieren hebben het Bert best lastig gemaakt. "Ze hebben een soort lat-relatie", zegt hij lachend. "Ze slapen niet altijd in dezelfde burcht." En dat was voor de verhuizing wel noodzakelijk. "We zijn er vrij zeker van dat ze nu allebei thuis zijn."

VANGKOOI

Als de dassen liggen te slapen, wordt er in één dag een groot raster om de burcht gebouwd. Omdat dassen erg goed kunnen graven, loopt dit raster ook onder de grond door. "Het is de bedoeling dat als ze vannacht wakker worden, ze geen kant meer op kunnen", legt Bert uit. "Behalve in onze vangkooi."
Als een van de dassen een vangkooi inloopt, dan sluit deze zich automatisch. Ook krijgt Stichting Das&Boom dan direct een sms-bericht. "We willen de dassen zo min mogelijk stress bezorgen, dus we gaan er direct heen."

KUNSTBURCHT

Als beide dassen een tijdje in quarantaine hebben gezeten, zullen ze een nieuw leefgebied krijgen. "We hebben heel Utrecht afgezocht", vertelt Bert. De nieuwe locatie moet aan allerlei eisen voldoen. Zo mogen er geen gevaarlijke wegen zijn en moeten de dassen in contact kunnen komen met soortgenoten.
Uiteindelijk heeft de stichting een plekje gevonden in Achterberg bij Rhenen. Daar ligt inmiddels al een kunstburcht voor de dassen klaar. En volgens Bert zullen de dieren zich daar prima vermaken. "Als ze zouden weten waar ze naartoe gaan, dan stappen ze nu meteen bij ons in de auto."
Een dassenverhuizing is een flinke operatie

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.