Wethouder Anke Klein niet in de problemen na scholenrel Leidsche Rijn

© Sebastian ter Burg, CC BY 2.0
UTRECHT - D66-wethouder Anke Klein is geen moment in de problemen gekomen bij het debat over de scholenrel van de afgelopen zomer in Utrecht. Dat debat ging over de kwestie van de scholen Al Arqam en De Klimroos in Leidsche Rijn.
De problemen tussen de twee scholen begonnen bij de start van de zomervakantie. De minister gaf de islamitische basisschool Al Arqam toestemming om met ingang van dit schooljaar te beginnen met basisonderwijs in Leidse Rijn. Maar de school had nog geen schoolgebouw. Het is de taak van de gemeente om die ruimte te verschaffen. Een eigen gebouw zat er op zo'n korte termijn niet in, en dus bedacht de gemeente dat Al Arqam tijdelijk zou kunnen inhuizen bij Openbare Basisschool De Klimroos. Die school voelde zich overvallen. Er waren veel bezwaren tegen het delen van het gebouw en dus verzette de school zich tot het uiterste.

INSCHRIJVINGEN

Uiteindelijk drukte wethouder Anke Klein haar zin door en mocht Al Arqam zijn intrek nemen bij De Klimroos. De Islamitische school had vele honderden inschrijvingen, daarom werden er zeven lokalen ter beschikking gesteld. Uiteindelijk bleken er maar 86 echte inschrijvingen te zijn bij het begin van het schooljaar.
De gemeenteraad wilde bij de eerste vergadering na het zomerreces weten wat er nu precies fout was gegaan en welke lessen zij had geleerd van de hele situatie. Echt in problemen kwam de wethouder niet. Haar eigen partij bleef vierkant achter haar staan. D66-raadslid Mohammed Saiah vindt dat de wethouder niets fout gedaan heeft, met uitzondering van een slechte communicatie richting de raad. Ook coalitiepartij GroenLinks was uiterst mild.
De oppositie was een stuk kritischer. VVD-ster Tess Meerding gooide de wethouder voor de voeten dat zowel de gemeenteraad als de scholen extreem laat door de wethouder werden ingelicht. Het raadslid merkte op dat ze veel nieuws over de schoolruzie eerder in de media las, dan dat ze iets van het gemeentebestuur hoorde. De PVV noemde de hele situatie een bestuurlijke dwaling.
Basisschool De Klimroos
Basisschool De Klimroos © Sem van der Wal

BELASTEND

Wethouder Klein heeft niet het idee dat zij fouten gemaakt heeft. Ze zegt dat ze erg veel tijd heeft gestopt in dit dossier vanaf de eerste dag dat ze in Utrecht aantrad als wethouder. "We betreuren dat het er zo op is aangekomen. Het was voor de betrokken scholen, ouders en leerlingen belastend. Deze situatie willen we niet opnieuw in de toekomst."
Wel vindt de wethouder dat als scholen toestemming krijgen om te beginnen, dat de gemeente dan sneller en scherper scenario's op een rij moet gaan zetten voor mogelijke huisvesting.

RONSELPRAKTIJKEN

Cees Bos, de voorman van Stadsbelang Utrecht, meldde tussen de regels door dat hij moeite heeft met de praktijken van de islamitische basisschool. Al Arqam zou er ronselpraktijken op na houden om het aantal voorinschrijvingen op te krikken. Zo zouden er kinderen van één jaar oud zijn ingeschreven, en daarnaast ook kinderen uit Gouda, zegt Stadsbelang. Zo kon Al Arqam voor de zomer schermen met een leerlingaantal van ver boven de tweehonderd kinderen. Uiteindelijk zijn er maar 86 leerlingen daadwerkelijk aan het schooljaar begonnen bij Al Arqam.
De raad had ruim twee uur uitgetrokken voor het debat. Maar dat bleek niet genoeg. Rond vijf uur werd het debat geschorst. Volgende week donderdag wordt het voortgezet, maar de verwachting is niet dat de rel dan alsnog vuurwerk gaat opleveren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.