Jonge veelplegers blijken doortrapte oplichters

© RTV Utrecht
WOERDEN/UTRECHT - Beroving met geweld, oplichting, heling, afpersing, vernieling en een bedrijfsinbraak. Twee jonge veelplegers uit Utrecht stonden vandaag voor de rechter voor een hele waslijst aan aanklachten. Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, gaan de 21-jarige Daan M. en de 19-jarige Ouail D. daarvoor in ieder geval een jaar de gevangenis in.
Het meest opvallend waren de doortrapte oplichtingspraktijken waar de twee zich volgens justitie aan schuldig maakten. Zo zouden zij een jongen hebben gedwongen om bij telefoonwinkels met een vals adres een abonnement af te sluiten. De telefoons werden vervolgens doorverkocht, onder meer aan een telefoonwinkel in Utrecht. Daar zouden de twee acht á negen toestellen hebben aangeboden.

TRUC MISLUKT

Bij MediaMarkt in Nieuwegein mislukte de truc. De jongen probeerde daar ook nog een duur koffieapparaat op krediet te kopen, maar het winkelpersoneel vertrouwde het niet. Bij de politie wees de jongen de verdachten aan als opdrachtgevers en vertelde hij dat hij eerder al zeven keer door hen op pad was gestuurd.
In een ander geval werd een oudere vrouw uit Zeewolde een jaar geleden via WhatsApp door Daan M. benaderd. Hij deed zich voor als haar dochter en vroeg de vrouw geld over te maken. Die stortte vervolgens ruim 3.000 euro op de rekeningen van vrienden van de Utrechter. Ouail B. was volgens het OM betrokken bij een soortgelijk geval van oplichting. Daarbij werd een man uit De Meern ruim 2.300 euro afhandig gemaakt.

VEEL GEWELD

Het OM is geschokt door het geweld dat de twee gebruiken. Zo zouden ze een kennis in Woerden hebben geslagen tot hij viel. Daarna schopten ze tegen zijn hoofd en spoten ze pepperspray in zijn ogen. De man zou zijn beroofd van zijn mobieltje, paspoort en 500 euro en in het water zijn geduwd.
Daan M. zou ook nog iemand via Marktplaats naar Vleuten hebben gelokt om een iPhone van hem te kopen. Toen de man op de afgesproken plaats kwam, werd hij geslagen en zou de 620 euro uit zijn handen zijn gegrist. Toen hij vluchtte zou hij door M. en een andere man tot aan zijn auto zijn achtervolgd.

ZWIJGRECHT

Na hun aanhouding beriepen de twee zich voortdurend op hun zwijgrecht. In de rechtszaal gaven ze voor het eerst een verklaring, maar de beschuldigingen werden slechts gedeeltelijk bekend. Andere betrokkenen werden als schuldige aangewezen; hun eigen rol was veel kleiner dan het OM wilde doen geloven en ook hun geheugen liet de twee voortdurend in de steek.
Het OM eist tegen beide 18 maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Ook moeten ze zich psychisch laten behandelen en na hun celstraf onder toezicht van de reclassering aan een begeleid-wonen-project deelnemen. Verder moeten ze het gestolen geld terugbetalen en vordert een van de slachtoffers 1.500 euro smartengeld.

FLINK STRAFBLAD

De twee hebben ondanks hun jonge leeftijd al heel wat op hun kerfstok. Daan M. heeft nog vier weken voorwaardelijke gevangenisstraf staan en Ouail B. een voorwaardelijke werkstraf van 30 uur. Tegen B. werd vandaag bovendien nog 1 maand voorwaardelijke jeugddetentie geëist voor een bedrijfsinbraak waar hij als 17-jarige bij betrokken zijn geweest.
De rechter doet op 4 oktober uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.