Honderden oud-leerlingen cavalerie-school komen samen in Amersfoort

De eerste lichting uit 1918 (boven) en de zesde lichting uit 1980 (onder).
De eerste lichting uit 1918 (boven) en de zesde lichting uit 1980 (onder). © Erwin Vonk/SROC
AMERSFOORT - In Amersfoort vindt vandaag een bijzondere reünie plaats. Na de oprichting 100 jaar geleden, komen honderden oud-leerlingen van de School Reserve Officieren Cavalerie weer bij elkaar.
De School Reserve Officieren Cavalerie (SROC) werd in 1918 opgericht en was een plek waar veel jonge Nederlandse mannen hun dienstplicht volbrachten.
Luitenant-kolonel Vonk kwam in november 1980 op de SROC aan. "Dat was nogal een cultuurschok", zegt hij. "Je kwam vanuit een veilige omgeving thuis op een kazerne terecht waar alles anders was dan je gewend was. Je moest vooral doen wat anderen zeiden. En dat vroegen ze niet altijd even vriendelijk. Het moest direct en in korte tijd. Daarnaast kreeg je ook ook weinig slaap. Op mij kwam het over als vrij bruut."

PAARDEN

Voor de Tweede Wereldoorlog werden mensen op de school opgeleid tot een bereden functie op een paard. Na de oorlog werden de paarden ingeruild voor tanks of kwamen mensen bij verkenningseenheden terecht. Toen de dienstplicht in 1993 werd afgeschaft, hield ook de SROC op te bestaan.

FEEST EN KRANSLEGGING

Om te vieren dat de school 100 jaar geleden werd opgericht, komen er vandaag zo'n 600 oud-leerlingen naar Amersfoort. De reünie vindt plaats in het Cavaleriemuseum op het terrein van de Bernhardkazerne. En daar is het niet alleen maar feest: er wordt ook een krans gelegd voor de 53 leerlingen van de school die zijn gesneuveld in de Tweede Wereldoorlog.
"De SROC was een pittige opleiding, waardoor je een behoorlijke saamhorigheid kreeg", zegt Vonk. "Je maakte samen in die zes maanden opleiding een heleboel dingen mee, waarbij je elkaar nodig had om er doorheen te komen. Ook al ging iedereen daarna iets anders doen, die saamhorigheid bleef bestaan. Dat maakt dat ze nu allemaal terugkomen voor de reünie."
Luitenant-kolonel Vonk haalt herinneringen op

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.