Boekenweek voor Jongeren moet jeugd weer aan het lezen krijgen

© ANP
UTRECHT - Voor het eerst komt er een Boekenweek voor jongeren van 15 tot 18 jaar. Jongeren lezen namelijk steeds minder en dat vindt de organisatie een serieus probleem. Vandaag wordt de week afgetrapt vanuit Tivoli Vredenburg.
"Slechts 1 op de 5 jongeren leest nog", vertelt Job Jan Altena, medeorganisator van de Boekenweek voor Jongeren. "En die lezen dan wekelijks een boek. Dat is wel heel weinig. Dan kun je denken: puberteit, die willen niet lezen, dit heeft geen zin. Maar wij willen het op een spannende manier aanpakken want dit verdient echt onze aandacht."
Het gaat om een Boekenweek zoals alle anderen. De jongeren krijgen een gratis boekje, dat ook te bestellen is via boekwinkels en bibliotheken. Daarin staan drie korte verhalen van schrijvers Tim Hofman, Nhung Dam en Raoul de Jong. "Jonge auteurs die de jongeren aanspreken", zegt Altena. "In hun verhalen gebeuren dingen die alleen in een boek kunnen gebeuren. Je leest bij hen over seks en geweld of je kruipt in de huid van een figuur. Dat kan gewoon in een boek."
Zoals jongeren zeggen: lezen is lit
Job Jan Altena
Daarnaast gaan de in totaal 21 auteurs die zich aan deze Boekenweek hebben verbonden ook langs klassen door heel het land. In totaal hopen ze zo'n tienduizend middelbare scholieren te bereiken in de aankomende week. De auteurs gaan ook voor de klas staan om te vertellen over lezen. "En dan niet saai voor de klas van: ik rook een pijp en dit is mijn boek. Maar echt actief de jongeren aan het lezen krijgen."
Hij vervolgt: "Want lezen is natuurlijk niet zo makkelijk als Netflixen. Je moet er net iets meer voor doen maar je krijgt er ook veel meer voor terug. Lezen is echt tof en gaaf. Of zoals de jongeren zeggen, en dit woord heb ik ook pas net geleerd: lezen is lit."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.