Onderscheiden vrouw vindt zichzelf geen heldin: "Dit zou iedereen doen"

Mevrouw Van der Straeten ontvangt haar medaille.
Mevrouw Van der Straeten ontvangt haar medaille. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
ZEIST - "De echte helden zijn de brandweer en de ambulancelieden." Minou van der Straeten hielp vorig jaar een gezin uit een brandende woning, toch vindt ze zichzelf geen held. Dat vonden de gemeente en de Stichting Carnegie Heldenfonds wel en daarom werd ze vanochtend feestelijk onderscheiden in het gemeentehuis in Zeist.
Vorig jaar november zorgde een brand voor een drama in de wijk Nijenheim in Zeist. De woning van een gezin werd vrijwel volledig verwoest. De vier gezinsleden, man, vrouw en kinderen, werden allemaal gered door de hulp van mevrouw Van der Straeten. Alle vluchtwegen waren afgesloten door de brand, maar de vrouw ging onder het raam staan en hielp de gezinsleden zo naar buiten. Vandaag ontving ze daarvoor een medaille en een getuigschrift.
Onderscheiden vrouw vindt zichzelf geen heldin: "Dit zou iedereen doen"

LOFZANG

De voormalige raadszaal stroomde al snel vol met brandweerlieden, bestuursleden, de burgemeester en natuurlijk de betrokken gezinnen. Bloemen lagen al klaar en de microfoon stond klaar voor burgemeester Janssen. Hij sprak vol lof over Van der Straeten en haar bijzondere daad.

EMOTIE

Na de uitreiking sprak de door de brand getroffen buurvrouw ook een paar woorden. Duidelijk geëmotioneerd toonde zij haar dank naar Minou van der Straeten, brandweer en gemeente.
Burgemeester Janssen zette de vrouw in het zonnetje.
Burgemeester Janssen zette de vrouw in het zonnetje. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
Na afloop sprak burgemeester Janssen: "Ze is alles vergeten en gegaan voor een ander. Dat maakt het heldhaftig. Er zijn veel helden in onze samenleving, maar we zien ze niet altijd."
"Mijn omgeving zei dat ik een held was, maar ik zei van niet", aldus Van der Straeten. "Dit zou iedereen doen."
De groepsfoto met Van der Straeten (met penning)
De groepsfoto met Van der Straeten (met penning) © RTV Utrecht / Koen van den Berg

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.