Geen vuurwerk meer bij Utrechtse dierenverblijven en natuurgebieden

© AS Media
UTRECHT - Er mag rond Utrechtse dierenverblijven en natuurgebieden geen vuurwerk meer afgestoken worden. Het zijn vuurwerkvrije zones geworden voor onbepaalde tijd.
Vorig jaar heeft de gemeente geholpen met het weren van vuurwerk bij 27 Utrechtse dierenverblijven. Nu wordt de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) gewijzigd waardoor alle dierenverblijven en natuurgebieden in en om de stad automatisch vuurwerkvrij zijn.
Vuurwerk zorgt voor veel schade en de gemeente krijgt de rekening
Eva van Esch
De Partij voor de Dieren is blij met deze maatregel. Fractievoorzitter Eva van Esch: "Het is hartstikke fijn dat we elk jaar stapjes in de goede richting zetten en dat het verbod op deze plekken nu structureel in de regels opgenomen worden."

KLEINE NATUURGEBIEDJES

Dat is voor de dieren erg belangrijk, zo vervolgt ze: "Dieren schrikken van de knallen en kunnen enorme stress en angst ervaren. Voor hen is het heel relevant dat er een verbod komt zodat ze een zo rustig mogelijke oud en nieuw kunnen meemaken." De volgende stap is dat de stadsparken ook vuurwerkvrij worden omdat dat 'kleine natuurgebiedjes zijn en de dieren die daar leven verdienen ook een vuurwerkverbod'.
De partij ziet het liefste dat de gehele stad vuurwerkvrij wordt. Een vuurwerkshow zou voor Van Esch de oplossing zijn. "Want ook veel mensen vinden het fijn als er niet zo veel knallen zijn in de omgeving", meent ze. "Veel mensen ervaren overlast van vuurwerk in de stad. Daarnaast is er enorm veel schade waarvan de gemeente de rekening krijgt. We moeten goed kijken naar welke tradities we willen hervormen. Milieu, afval, mens en dier hebben er op deze manier hinder van.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.